Jadłospis
DATA | ŚNIADANIE w formie szwedzkiego stołu | OBIAD | PODWIECZOREK |
14.04.2025 (poniedziałek) | Chleb zakopiański z masłem, ser biały z brzoskwinią z dod. jogurtu naturalnego. Mleko z kakao/herbata owoce lasu. Plasterki kalarepy. | Zupa – koperkowa zabielana na udźcu z indyka. Ziemniaki purre. Pierś z kurczaka panierowana. Mizeria z ogórka zielonego z jogurtem naturalnym i śmietaną. Kompot z wiśni/woda mineralna niegazowana. | Chleb krojony z masłem, sałata, humus z fasoli białej z dod. majonezu, ogórek zielony, szczypiorek, rzodkiewka, kiełki. Herbata mięta z miodem i pomarańczą. 1/2 jabłka. |
Alergeny które mogą występować w potrawach: | mleko, gluten | seler, gluten, jajko | gluten, mleko, jajko |
15.04.2025 ( wtorek) | Płatki owsiane na mleku. Chleb alpejski z masłem, sałata, polędwica sopocka, pomidor, szczypiorek, rzodkiewka, pomidor koktajlowy, pestki dyni. Herbata z hibiskusa. 1/2 banana. | Zupa –kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami. Kasza jęczmienna pęczak. Karczek w sosie żurawinowym. Marchewka z jabłkiem. Kompot ze śliwek/woda mineralna niegazowana. | Chleb krojony z masłem, sałata, ser żółty oczko, ogórek zielony, papryka, szczypiorek, rzodkiewka, ziarno słonecznika. Herbata malinowa. 1/2 gruszki. |
Alergeny które mogą występować w potrawach: | mleko, gluten | seler, gluten | gluten, mleko |
16.04.2025 (środa) | Śniadanie wielkanocne godzina: 9:00 Chleb żytni z masłem, kiełbaska biała z wody, 1/2 jajka kurzego, ćwikła, chrzan ze śmietaną, szynka pieczona, sałata, kiełki, ogórek zielony, rzodkiewka, szczypiorek. Herbata z hibiskusa. 1/2 jabłka | Obiad o godzinie 14:00 Zupa - barszcz biały z białą kiełbasą z 1/2 jajkiem i ziemniakami, z majerankiem. Ryż paraboliczny z prażonym jabłkiem z jogurtem naturalnym i musem z truskawek. Kompot z czarnej porzeczki/woda mineralna niegazowana. | Podwieczorek o godzinie 12:00 Babka cytrynowa piaskowa. Mleko waniliowe/herbata malinowa. 1/2 banan. |
Alergeny które mogą występować w potrawach: | mleko, gluten, jajko | seler, gluten, mleko, jajko | mleko, gluten, jajko |
17.04.2025 (czwartek) | Płatki ryżowe na mleku. Chleb orkiszowy z masłem, sałata, ser mozzarella, pomidor, szczypiorek, rzodkiewka, ziarno słonecznika. 100 ml jabłko-burak. Plasterki kalarepy. | Zupa – krem z marchewki z groszkiem ptysiowym z dod. mleczka kokosowego na wywarze z warzyw. Ziemniaki z koperkiem. Pulpet w sosie chrzanowym. Surówka z kapusty pekińskiej z ( jabłkiem, marchewką, czerwoną cebulą, żurawiną) z dod. oliwy z oliwek Kompot truskawkowy/woda mineralna niegazowana | Chleb krojony z masłem, sałata, szynka Jeremiego , pomidor, rzodkiewka, szczypiorek, ziarno słonecznika. Herbata z owoców lasu. 1/2 jabłka. |
Alergeny które mogą występować w potrawach: | mleko, gluten | seler, gluten, mleko, jajko | gluten, mleko |
18.04.2025 (piątek) | Chleb żytni z masłem, sałata, schab biały, szczypiorek, ogórek zielony, papryka, rzodkiewka, pestki dyni. Mleko z kawą/herbata żurawinowa. 1/2 jabłka. | Zupa – ogórkowa z ziemniakami zabielana na udźcu z indyka z zieloną natką. Makaron świderki pełne ziarno z serem białym i rodzynkami. 1/2 ananasa. Kompot ze śliwek/woda mineralna niegazowana. | Chleb żytni z masłem, sałata, jajko krojone szczypiorek, ogórek zielony, papryka, rzodkiewka, pestki dyni. Lemoniada z pomarańczy i cytryny z miodem. 1/2 gruszki |
Alergeny które mogą występować w potrawach: | mleko, gluten | seler, gluten, jajko | gluten, mleko, jajko |
21.04.2025 (poniedziałek) |
PONIEDZIAŁEK WIELKANOCNY |
PONIEDZIAŁEK WIELKANOCNY |
PONIEDZIAŁEK WIELKANOCNY |
Alergeny które mogą występować w potrawach |
|
|
|
22.04.2025 (wtorek) | Chleb żytni z masłem, sałata, ser żółty, szczypiorek, rzodkiewka, ogórek kiszony, pestki dyni. Herbata z owoców lasu. Plasterki kalarepy. | Zupa – pomidorowa z ryżem na udźcu z indyka z zieloną natką. Ziemniaki z koperkiem. Kotlet z marchewki. 1/2 ogórka kiszonego. Kompot wieloowocowy/woda mineralna niegazowana. | Chleb krojony z masłem, pasta z ryby gotowanej, rzodkiewka, papryka, ogórek kiszony, pestki dyni. Herbata żurawinowa. 1/2 jabłka. |
Alergeny które mogą występować w potrawach | mleko, gluten | seler, gluten, jajko | gluten, mleko, ryba |
23.04.2025 (środa) | Płatki jęczmienne z mlekiem. Chleb alpejski z masłem, sałata, polędwica sopocka, szczypiorek, pomidor, rzodkiewka, ziarno słonecznika. Herbata żurawinowa. 1/2 jabłka. | Zupa – barszcz czerwony zabielany z ziemniakami na udźcu z indyka. Pierogi z serem białym polane jogurtem naturalnym z musem z jagód. 1/2 brzoskwini. Kompot z wiśni/woda mineralna niegazowana. | Chleb zakopiański z masłem, humus z cieciorki, szczypiorek, rzodkiewka, papryka, ogórek kiszony. Lemoniada z pomarańczy i grejpfruta z miodem. 1/2 banana. |
Alergeny które mogą występować w potrawach: | mleko, gluten | seler, gluten, mleko, jajko | gluten, mleko |
24.04.2025 (czwartek) | Chleb zakopiański z masłem, ser rolada ustrzycka, papryka, rzodkiewka, szczypiorek, ziarno słonecznika. Mleko waniliowe/herbata hibiskus. 100 ml soku marchew-pomarańcza. | Zupa – jarzynowa zabielana na udźcu z indyka z zieloną natką. Ziemniaki z koperkiem. Kotlet mielony z mięsa mieszanego. Buraki duszone. Kompot ze śliwek/ woda mineralna niegazowana. | Chleb żytni z masłem, sałata, szynka konserwowa, rzodkiewka, ogórek kiszony, papryka, pestki dyni. Herbata z owoców lasu. 1/2 gruszki. |
Alergeny które mogą występować w potrawach: | mleko, gluten | seler, gluten, jajko | gluten, mleko |
25.04.2025 (piątek) | Chleb krojony z masłem, sałata, frankfurterka z wody z ketchupem. Mleko z kawą/herbata z żurawiną. 1/2 banana. | Zupa – krupnik z kaszy jęczmiennej drobnej na udźcu z indyka z zieloną natką. Ziemniaki z koperkiem. Filet z miruny panierowany. Surówka z kiszonej kapusty z ( jabłkiem, marchewką, czerwoną cebulą ) z dod. oliwy z oliwek. Kompot wieloowocowy/woda mineralna niegazowana. | Chałka z masłem Budyń waniliowy z musem z malin. Herbata malinowa. 1/2 jabłka. |
Alergeny które mogą występować w potrawach | mleko, gluten | seler, gluten | gluten, mleko |
Oznaczenia alergenów występujących w posiłkach
- Zboża zawierające gluten
- Skorupiaki i produkty pochodne
- Jaja i produkty pochodne
- Ryby i produkty pochodne
- Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
- Soja i produkty pochodne
- Mleko i produkty pochodne
- Orzechy i produkty pochodne
- Seler i produkty pochodne
- Gorczyca i produkty pochodne
- Nasiona sezamu i produkty pochodne
- Dwutlenek siarki
- Łubin i produkty pochodne
- Mięczaki i produkty pochodne