Jadłospis
DATA | ŚNIADANIE w formie szwedzkiego stołu | OBIAD | PODWIECZOREK |
10.11.2025 (poniedziałek) | Chleb krojony z masłem, sałata, ser żółty, rzodkiewka, szczypiorek, ziarno słonecznika. Herbata malinowa. 1/2 jabłka. | Zupa – krupnik ryżowy na udźcu z indyka z zieloną natką. Placki ziemniaczane z cukrem trzcinowym. Kompot wieloowocowy/woda mineralne niegazowana. | Chleb krojony z masłem i miodem. Herbata prosto z lasu. 1/2 gruszki. |
Alergeny które mogą występować w potrawach: | mleko, gluten | seler, gluten | gluten, masło |
11.11.2025 (wtorek) |
ŚWIĘTO |
ŚWIETO |
ŚWIĘTO |
Alergeny które mogą występować w potrawach: | mleko, gluten | seler, mleko, jajko | gluten, masło |
12.11.2025 (środa) | Chleb zakopiański z masłem, twaróg z maliną z dod. jogurtu naturalnego. Mleko z kawą/herbata owoce lasu. 1/2 banana. | Zupa – brokułowa z ziemniakami zabielana na udźcu z indyka z zieloną natką. Kasza jęczmienna - pęczak. Gulasz z szynki wieprzowej w sosie pieczeniowym. Marchewka z groszkiem. Kompot wieloowocowy/woda mineralna niegazowana. | Chleb krojony z masłem, sałata, jajko krojone z szczypiorek, ogórek kiszony, papryka, pomidor, ziarno słonecznika. Herbata zielona z opuncją. 1/2 jabłka |
Alergeny które mogą występować w potrawach: | mleko, gluten | seler, gluten | gluten, masło, jajko |
13.11.2025 (czwartek) | Płatki owsiane na mleku. Chleb wieloziarnisty z masłem, sałata, polędwica sopocka, szczypiorek, pomidor, ogórek kiszony, pestki dyni. Herbata z aronii. 100 ml soku jabłko-marchew. | Zupa – barszcz ukraiński zabielany z majerankiem na udźcu z indyka. Ryż z jabłkiem polany jogurtem naturalnym z musem z malin. Plaster ananasa. Kompot śliwkowy/woda mineralna niegazowana. | Chleb żytni z masłem, sałata, pasta z ryby gotowanej z dod. majonezu, szczypiorek, ogórek kiszony, papryka, ziarno słonecznika. Lemoniada z pomarańczy i cytryny z miodem. 1/2 gruszki. |
Alergeny które mogą występować w potrawach: | mleko, gluten | seler, gluten, mleko | gluten, masło, ryba |
14.11.2025 (piątek) | Chleb żytni z masłem, sałata, ser żółty, pomidor, szczypiorek, ogórek zielony, rzodkiewka, ziarno słonecznika. Mleko waniliowe/herbata z aronii. 1/2 jabłka. | Zupa – krupnik z kaszy jęczmiennej na udźcu z indyka z natką pietruszki. Ziemniaki z koperkiem. Filet z ryby miruna w jajku. Surówka z kapusty kiszonej (marchew, cebula, jabłko) z dod. oliwy z oliwek. Kompot z truskawek/woda mineralna niegazowana. | Chleb krojony z masłem, pasta z udźca, ogórek kiszony, pomidor, szczypiorek, papryka, pestki dyni. Herbata dzika róża. 1/2 banana.
|
Alergeny które mogą występować w potrawach: | mleko, gluten | seler, gluten, jajko, ryba | gluten, mleko |
17.11.2025 (poniedziałek) | Chleb zakopiański z masłem, twaróg z rzodkiewką i szczypiorkiem z dod. jogurtu naturalnego. Mleko z kakao/herbata żurawinowa. 1/2 banana. | Zupa – rosół z makaronem nitki na udzikach z kurczaka z zieloną natką. Ziemniaki z koperkiem. Udko z kurczaka opiekane z żurawiną. Sałata lodowa z pomidorkami koktajlowymi, koperkiem, rzodkiewką i ogórkiem kiszonym z dod. oliwy z oliwek. Kompot czarnej porzeczki/woda mineralna niegazowana. | Bułka ze szpinakiem z masłem, sałata, humus z fasoli czerwonej, rzodkiewka, papryka, szczypiorek, ogórek kiszony, pestki dyni. Herbata mięta z miodem. 1/2 gruszki. |
Alergeny które mogą występować w potrawach | mleko, gluten, | seler, gluten | gluten, masło, jajko |
18.11.2025 (wtorek) | Płatki jęczmienne na mleku. Chleb królewski z masłem, ser rolada ustrzycka, pomidor, ogórek zielony, rzodkiewka, papryka, pestki dyni. Herbata z żurawina. 1/2 gruszki. | Zupa – pieczarkowa z kaszą kus-kus na maśle z zieloną natką. Ziemniaki z koperkiem. Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym. Surówka z selera i jabłka z rodzynkami z dod. jogurtu naturalnego. Kompot wieloowocowy/woda mineralna niegazowana. | Chałka z masłem. Kisiel pomarańczowy. Herbata owocowa. 1/2 gruszki. |
Alergeny które mogą występować w potrawach | mleko, gluten | seler, gluten, mleko | gluten, masło |
19.11.2025 (środa) | Chleb zakopiański z masłem, sałata, filet z indyka, pomidor, szczypiorek, rzodkiewka, ziarno słonecznika. Mleko waniliowe/herbata malinowa. Słupki marchewki. | Zupa – barszcz czerwony zabielany z ziemniakami na udźcu z indyka z majerankiem. Kluski leniwe z sera białego z masłem i cukrem trzcinowym z cynamonem. 1/2 brzoskwini. Kompot wiśniowy/woda mineralna niegazowana. | Chleb żytni z masłem, sałata, pasta z ryby wędzonej makrela, ogórek kiszony, szczypiorek, papryka, pestki dyni. Lemoniada z pomarańczy i cytryny z miodem. 1/2 jabłka. |
Alergeny które mogą występować w potrawach: | mleko, gluten | seler, gluten, jajka | gluten, masło, ryba |
20.11.2025 (czwartek) | Kasza manna na mleku. Chleb królewski z masłem, sałata, pasta jajeczna ze szczypiorkiem z dod. majonezu, ogórek kiszony, kiełki, pomidor, rzodkiewka, pestki dyni. Herbata aronia. 100ml soku marchew-pomarańcza. | Zupa – ogórkowa zabielana z ziemniakami na udźcu z indyka z natką pietruszki. Kasza bulgur. Ryba fileta z miruny po grecku. Buraki duszone. Kompot z truskawek/woda mineralna niegazowana.
| Chleb krojony z masłem, sałata, szynka Jeremiego, pomidor, rzodkiewka, szczypiorek, ziarno słonecznika. Herbata zielona z pigwą. 1/2 banana.
|
Alergeny które mogą występować w potrawach: | mleko, gluten, jajka | seler, gluten, ryba | gluten, mleko |
21.11.2025 (piątek) | Chleb zakopiański z masłem, sałata, szynka herbowa pieczona, rzodkiewka, szczypiorek, ogórek zielony, pestki dyni. Mleko z kakao/herbata dzika róża. 1/2 gruszki. | Zupa – grochowa z ziemniakami na udźcu z indyka z natką pietruszki. Makaron spaghetti z mięsem wieprzowym z warzywami w sosie pomidorowym. 1/2 ogórka kiszonego. Kompot ze śliwek/woda mineralna niegazowana. | Chleb krojony z masłem, sałata, ser żółty, papryka, szczypiorek, ogórek kiszony, ziarno słonecznika. Herbata malinowa. 1/2 banana.
|
| mleko, gluten | seler, gluten | gluten, masło |
Zastrzegamy możliwość zmian w jadłospisie.
Jadłospis sporządzili - specjalista – Lidia Orlikowska. Kucharka – Agnieszka Kasińska
Zatwierdził Dyrektor Przedszkola Miejskiego NR 73 w Łodzi – Anna Cechulska.
Oznaczenia alergenów występujących w posiłkach
- Zboża zawierające gluten
- Skorupiaki i produkty pochodne
- Jaja i produkty pochodne
- Ryby i produkty pochodne
- Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
- Soja i produkty pochodne
- Mleko i produkty pochodne
- Orzechy i produkty pochodne
- Seler i produkty pochodne
- Gorczyca i produkty pochodne
- Nasiona sezamu i produkty pochodne
- Dwutlenek siarki
- Łubin i produkty pochodne
- Mięczaki i produkty pochodne
