Jadłospis
| DATA | ŚNIADANIE w formie szwedzkiego stołu | OBIAD | PODWIECZOREK | 
| 27.10.2025 (poniedziałek) | Chleb zakopiański z masłem, twaróg z jagodami z dod. jogurtu naturalnego. Mleko z czekoladą/ herbata czarna porzeczka z cytryną. 1/2 gruszki. | Zupa – krupnik z kaszy jęczmiennej drobnej z ziemniakami na mięsie mieszanym. Makaron łazanki z mięsem, kapustą i pieczarkami. Marchewka z jabłkiem. Kompot ze śliwek/woda niegazowana. | Chleb pełne żyto z masłem, sałata, humus z fasoli czerwonej z dod. musztardy i majonezu, ogórek kiszony, rzodkiewka, szczypiorek, pestki dyni. Herbata mięta z miodem. 1/2 jabłka. | 
| Alergeny które mogą występować w potrawach: | mleko, gluten | seler, gluten, jajko | gluten, mleko | 
| 28.10.2025 ( wtorek) | Kasza kukurydziana na mleku. Chleb wieloziarnisty z masłem, sałata, schab kruchy, pomidor, rzodkiewka, ogórek kiszony, kiełki, pestki dyni. Herbata dzika róża. Słupki marchewki. | Zupa – pomidorowa z makaronem muszelki zabielana na udźcu z indyka z natką pietruszki. Ziemniaki z koperkiem. Kotlet z jajka. Surówka z kapusty pekińskiej z (jabłko, marchewka, cebula). Kompot z wiśni/woda mineralna niegazowana. | Chleb żytni z masłem, sałata, rolada ustrzycka, ogórek kiszony, papryka mix, szczypiorek, ziarno słonecznika. Herbata malinowa. 1/4 kaki. | 
| Alergeny które mogą występować w potrawach: | gluten, mleko | seler, gluten, jajko | gluten, mleko | 
| 29.10.2025 (środa) | Chleb żytni z masłem, sałata, szynka konserwowa, pomidor, ogórek kiszony, szczypiorek, papryka, ziarno słonecznika. Mleko z kakao/herbata z aronii. 1/2 banana. | Zupa – gulaszowa z ziemniakami na udźcu z indyka, z zieloną natką. Naleśniki z serem białym i cynamonem polane jogurtem naturalnym z musem z malin. Plaster ananasa. Kompot wieloowocowy/woda niegazowana. | Chleb żytni z masłem, sałata, z makreli wędzonej, ogórek kiszony, rzodkiewka, szczypiorek, pestki dyni. Herbata owoce lasu. 1/2 gruszki. | 
| Alergeny które mogą występować w potrawach: | gluten, mleko | seler, gluten, jajko | gluten, mleko, ryba | 
| 30.10.2025 (czwartek) | Płatki jęczmienne na mleku. Chleb krojony z masłem, sałata, ser żółty oczko, ogórek kiszony, papryka, szczypiorek, rzodkiewka, pestki dyni. Herbata z hibiskusa. 100 ml soku marchew - pomarańcza. | Zupa – barszcz ukraiński na udźcu z indyka, zieloną natką. Kasza bulgur. Filet z indyka w sosie curry z dod. mleczka kokosowego. Fasolka szparagowa z masłem i bułką. Kompot z porzeczki czarnej / woda mineralna niegazowana. | Chleb krojony z masłem, sałata, filet drobiowy maślany, ogórek zielony, rzodkiewka, szczypiorek, kiełki, ziarno słonecznika. Herbata dzika róża. 1/2 jabłka. | 
| Alergeny które mogą występować w potrawach: | mleko, gluten | seler, gluten | gluten, mleko | 
| 31.10.2025 (piątek) | Chleb żytni z masłem, sałata, jajko krojone, szczypiorek, rzodkiewka, ogórek zielony, szczypiorek, papryka, ziarno słonecznika. Mleko waniliowe/herbata owoce leśne. 1/2 jabłka | Zupa – kapuśniak z kiszonej kapusty, na udźcu z indyka z zieloną natką. Ziemniaki z koperkiem. Kotlet z ryby - miruny. Surówka z selera z jabłkiem i granatem z dod. jogurtu naturalnego. Kompot wieloowocowy/woda mineralna | Chleb pełne żyto z masłem. Sałatka warzywna z (filetem z kurczaka, rolada ustrzycka, ananas, kukurydza, papryka, ogórek kiszony) z dod. majonezu. Herbata malinowa. 1/2 banana. | 
| Alergeny które mogą występować w potrawach | mleko, gluten, jajko | seler, gluten, jajko, ryba | gluten, mleko | 
| 03.11.2025 (poniedziałek) | Chleb zakopiański z masłem, twarożek ze szczypiorkiem i ogórkiem zielonym z dod. jogurtu naturalnego. Mleko z kawą/herbata prosto z lasu. 1/2 banana. | Zupa – pieczarkowa zabielana z makaronem nitki na maśle, z zieloną natką. Ziemniaki z koperkiem. Kotlet mielony. Surówka z kiszonej kapusty (jabłko, marchewka, cebula czerwona) z dod. oliwy z oliwek. Kompot wieloowocowy/woda mineralna niegazowana. | Chleb krojony z masłem, sałata, szynka herbowa, ogórek zielony, papryka, pomidor, rzodkiewka, pestki dyni. Herbata malinowa. 1/2 jabłka. | 
| Alergeny które mogą występować w potrawach | mleko, gluten | seler, gluten, jajko | gluten, mleko | 
| 04.11.2025 (wtorek) | Płatki jęczmienne na mleku. Chleb królewski z masłem, polędwica sopocka, szczypiorek, ogórek zielony, rzodkiewka, pestki dyni. Herbata hibiskus. Słupki marchewki. | Zupa – fasolowa z ziemniakami na udźcu z indyka, natka zielona. Pierogi z serem białym i rodzynkami polane jogurtem naturalnym z musem z malin 1/2 brzoskwini. Kompot z truskawek/woda mineralna niegazowana. | Chleb zakopiański z masłem, sałata, pasta z tuńczyka z dod. majonezu, szczypiorek, rzodkiewka, ogórek kiszony, pestki dyni. Lemoniada z pomarańczy i grejpfrut z miodem. 1/2 gruszki. | 
| Alergeny które mogą występować w potrawach | mleko, gluten | seler, jajka, gluten | gluten, mleko, ryba | 
| 05.11.2025 (środa) | Chleb krojony z masłem, sałata, jajecznica po angielsku ze szczypiorkiem papryka, pomidor, ogórek zielony, ziarno słonecznika. Mleko z kakao/herbata hibiskus. 1/2 jabłka. | Zupa – ogórkowa z ziemniakami zabielana na udźcu z indyka z natką pietruszki. Ziemniaki z koperkiem. Schab w panierce. Marchewka z ananasem. Kompot czarna porzeczka/woda mineralna niegazowana. | Żulik z masłem. Budyń waniliowy z musem z malin. Herbata mięta z miodem. 1/2 banana. | 
| Alergeny które mogą występować w potrawach: | mleko, gluten, jajko | seler, gluten, jajko | gluten, mleko | 
| 06.11.2025 (czwartek) | Płatki ryżowe na mleku. Chleb królewski z masłem, sałata, schab biały, papryka, szczypiorek, pomidor, pestki dyni. Herbata leśna. 100 ml soku jabłko-burak. | Zupa – krem z zielonego groszku z grzankami cebulowymi. Makaron spaghetti z mięsem wieprzowym z warzywami w sosie pomidorowym. 1/2 ogórka kiszonego. Kompot ze śliwek/woda mineralna niegazowana. 
 | Chleb żytni z masłem, sałata, ser gusto naturalny, pomidor, szczypiorek, papryka, ziarno słonecznika. Herbata żurawinowa. 1/4 kaki. | 
| Alergeny które mogą występować w potrawach: | mleko, gluten | seler, gluten, jajko | gluten, mleko | 
| 07.11.2025 (piątek) | Chleb krojony z masłem, sałata, ser mozarella - wędzona, szczypiorek, rzodkiewka, ogórek zielony, pomidor, pestki słonecznika. Mleko z kawą/herbata aronia. 1/2 jabłka. | Zupa – kalafiorowa z makaronem orzo zabielana na udźcu z indyka, z zieloną natką. Ziemniaki z koperkiem. Ryba – filet z miruny w jajku. Surówka z pora i jabłka. Kompot wieloowocowy/woda mineralna niegazowana. | Chleb żytni z masłem, sałata, pasta z jajka ze szczypiorkiem z dod. majonezu, ogórek kiszony, szczypiorek, rzodkiewka, pestki dyni. Herbata malinowa. 1/2 banana | 
| Alergeny które mogą występować w potrawach: | mleko, gluten | seler, gluten, jajko | mleko, gluten, jajko | 
Zastrzegamy możliwość zmian w jadłospisie.
Jadłospis sporządzili - specjalista – Lidia Orlikowska. Kucharka – Agnieszka Kasińska
Zatwierdził Dyrektor Przedszkola Miejskiego NR 73 w Łodzi – Anna Cechulska.
Oznaczenia alergenów występujących w posiłkach
- Zboża zawierające gluten
- Skorupiaki i produkty pochodne
- Jaja i produkty pochodne
- Ryby i produkty pochodne
- Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
- Soja i produkty pochodne
- Mleko i produkty pochodne
- Orzechy i produkty pochodne
- Seler i produkty pochodne
- Gorczyca i produkty pochodne
- Nasiona sezamu i produkty pochodne
- Dwutlenek siarki
- Łubin i produkty pochodne
- Mięczaki i produkty pochodne
