Jadłospis
DATA | ŚNIADANIE w formie szwedzkiego stołu | OBIAD | PODWIECZOREK |
20.01.2025 (poniedziałek) | Chleb zakopiański z masłem, twaróg z malinami z dod. jogurtu naturalnego. Mleko z kakao/herbata z dzikiej róży. 1/2 gruszki. | Zupa – cebulowa z groszkiem ptysiowym na wywarze z warzyw. Kasza gryczana, gulasz z szynki wieprzowej w sosie pieczeniowym. Surówka z marchewki z chrzanem. Kompot z wiśni/woda niegazowana. | Chleb krojony z masłem, sałatka z kukurydzy, ananasa i frankfurtek, szczypiorek, ser żółty z dodatkiem majonezu. Herbata mięta z miodem i cytryną. 1/2 banana. |
Alergeny które mogą występować w potrawach: | mleko, gluten | seler, gluten | gluten, mleko |
21.01.2025 (wtorek) | Chleb żytni z masłem, sałata, pasta jajeczna ze szczypiorkiem z dod. majonezu, ogórek kiszony, papryka, pomidor, kiełki, pestki dyni. Herbata żurawinowa. Plasterki melona. | Zupa – ogórkowa z ryżem zabielana na udźcu z indyka z zieloną natką. Ziemniaki z koperkiem. Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym. Surówka z sałaty lodowej z ( pomidorkami koktajlowymi i koperkiem) z oliwą z oliwek. Kompot z truskawkowy/woda mineralna niegazowana. | Ciasto drożdżowe Mleko waniliowe Herbata owocowa 1/2 jabłka |
Alergeny które mogą występować w potrawach: | mleko, gluten, jajko | seler, gluten | gluten, mleko |
22.01.2025 (środa) | Płatki jęczmienne na mleku. Chleb alpejski z masłem, sałata, polędwica sopocka, papryka, szczypiorek, pomidor, ziarno słonecznika. Herbata żurawinowa. 1/2 mandarynki. | Zupa – gulaszowa z ziemniakami na udźcu z indyka, z zieloną natką. Naleśniki z jabłkami posypane cukrem pudrem. 1/2 brzoskwini. Kompot z czarnej porzeczki/woda mineralna niegazowana. | Chleb z żytni z masłem, pasta z ryby gotowanej z dod. majonezu, ogórek kiszony, szczypiorek, rzodkiewka, pestki dyni. Lemoniada z pomarańczy, cytryny i imbiru z modem. 1/2 banana. |
Alergeny które mogą występować w potrawach: | mleko, gluten | seler, gluten, jajko, mleko | seler, gluten, ryba |
23.01.2025 (czwartek) | Chleb żytni z masłem, sałata, ser mozzarella wędzona, ogórek kiszony, rzodkiewka, szczypiorek, ziarno słonecznika.. Herbata malinowa. 100ml soku jabłko-burak. | Zupa – pomidorowa zabielana z makaronem świderki na udźcu z indyka, z zieloną natką. Ziemniaki z koperkiem. Filet z piersi kurczaka panierowany. Fasolka szparagowa z masłem i bułką. Kompot z czarnej porzeczki/woda niegazowana. | Chałka z masłem. Kasza manna na mleku z musem malinowym. Herbata malinowa. 1/2 banana. |
Alergeny które mogą występować w potrawach: | mleko, gluten | seler, gluten, jajko | gluten, mleko |
24.01.2025 (piątek) | Chleb zakopiański z masłem, sałata, szynka herbowa, ogórek kiszony, papryka, szczypiorek, ziarno słonecznika. Mleko z kakao/herbata hibiskus. 1/2 jabłka. | Zupa – pieczarkowa z makaronem nitki na udźcu z indyka z natką pietruszki. Kasza bulgur. Ryba miruna po grecku z warzywami. Kompot z czarnej porzeczki/woda niegazowana. | Chleb krojony z masłem, sałata, humus z fasoli białej z dod. majonezu, szczypiorek, ogórek kiszony, papryka, pestki dyni. Herbata z dzikiej róży. 1/2 kaki. |
Alergeny które mogą występować w potrawach: | mleko, gluten | seler, gluten, ryba | gluten, mlek, jajko |
27.01.2025 (poniedziałek) | Chleb żytni z masłem, sałata, twarożek ze szczypiorkiem z dod. jogurtu naturalnego. Mleko z kakao/herbata owoce lasu. 1/2 gruszki | Zupa – kalafiorowa z ziemniakami zabielana na udźcu z indyka. Makaron kokardki. Filet z piersi kurczaka w sosie curry. Surówka z kapusty pekińskiej z (marchewką, jabłkiem, kukurydzą, żurawiną). Kompot agrest-truskawka/woda mineralna niegazowana. | Chleb wieloziarnisty z masłem, sałata, jajko krojone szczypiorek, pomidor, papryka, kiełki, pestki dyni. Herbata malinowa. 1/2 banana. |
Alergeny które mogą występować w potrawach | mleko, gluten | seler, gluten, jajko | gluten, mleko, jajko |
28.01.2025 (wtorek) | Płatki owsiane na mleku. Chleb orkiszowy z masłem, sałata, schab kruchy, ogórek kiszony, papryka, szczypiorek, pestki dyni. Herbata żurawinowa. 1/2 banana | Zupa – krupnik z kaszy jęczmiennej - pęczak na udźcu z indyka z zieloną natką. Ziemniaki z koperkiem, Karczek w sosie żurawinowym. Surówka z pora, jabłka i marchewki z dod. majonezu Kompot z truskawek/woda mineralna niegazowana. | Chleb krojony z masłem. Sałatka jarzynowa (marchewka, pietruszka, seler, kukurydza, por, groszek zielony, jabłko, ogórek kiszony jajko) z dod. majonezu. Herbata z hibiskusa. 1/2 mandarynki. |
Alergeny które mogą występować w potrawach | mleko, gluten | seler, gluten | gluten, mleko, jajko |
29.01.2025 (środa) | Chleb graham z masłem, kiełbaska rajska z wody, z sosem tysiąca wysp. Mleko z kawą inką/herbata czarna porzeczka z cytryną. 1/2 gruszki | Zupa – barszcz ukraiński z ziemniakami na udźcu z indyka z zieloną natką. Ryż biały z jogurtem naturalnym z jagodami. Plaster ananasa. Kompot wieloowocowy/woda mineralna niegazowana. | Chleb razowy z masłem, paprykarz z tuńczyka z kaszą jaglaną, ogórek kiszony, szczypiorek, rzodkiewka, pestki dyni. Herbata żurawinowa. 1/2 banana. |
Alergeny które mogą występować w potrawach: | mleko, gluten | seler, gluten | gluten, mleko, ryba |
30.01.2025 (czwartek) | Kasza kukurydziana na mleku. Chleb żytni z masłem, sałata, ser żółty gouda, ogórek kiszony, papryka, szczypiorek, pestki dyni. Herbata żurawinowa. 100 ml soku marchew-pomarańcza. | Zupa – jarzynowa z ziemniakami zabielana na udźcu z indyka z natką pietruszki. Ziemniaki z koperkiem. Kotlet ze schabu panierowany. Brokuł z masłem i ziarnem słonecznika. Kompot z wiśni/woda mineralna niegazowana. | Bułka wrocławska z masłem. Kisiel malinowy. Herbata owoce lasu. 1/2 jabłka. |
Alergeny które mogą występować w potrawach: | mleko, gluten | seler, gluten, jajko | gluten, mleko |
31.01.2025 (piątek) | Chleb krojony z masłem, sałata, pasta jajeczna ze szczypiorkiem z dod. majonezu, pomidor, ogórek kiszony, papryka , ziarno słonecznika. Mleko z kakao/herbata owocowa 1/2 kaki. | Zupa – krem z marchewki zabielany z grzankami czosnkowymi z dod. mleczka kokosowego na wywarze z warzyw. Ziemniaki z koperkiem. Kotlet z fileta z miruny. Surówka z kapusty kiszonej z marchewką i jabłkiem z dod. oliwy z oliwek. | Chleb razowy z masłem, sałata, szynka z kresowej papryka, szczypiorek, ogórek zielony, ziarno słonecznika. Herbata mięta z miodem i cytryną. 1/2 gruszki. |
Alergeny które mogą występować w potrawach: | mleko, gluten | seler, gluten, ryba | gluten, mleko |
Oznaczenia alergenów występujących w posiłkach
- Zboża zawierające gluten
- Skorupiaki i produkty pochodne
- Jaja i produkty pochodne
- Ryby i produkty pochodne
- Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
- Soja i produkty pochodne
- Mleko i produkty pochodne
- Orzechy i produkty pochodne
- Seler i produkty pochodne
- Gorczyca i produkty pochodne
- Nasiona sezamu i produkty pochodne
- Dwutlenek siarki
- Łubin i produkty pochodne
- Mięczaki i produkty pochodne