Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Jadłospis

DATA

ŚNIADANIE

w formie szwedzkiego stołu

OBIAD

PODWIECZOREK

27.10.2025

(poniedziałek)

Chleb zakopiański z masłem, twaróg z jagodami z dod. jogurtu naturalnego.

Mleko z czekoladą/ herbata czarna porzeczka z cytryną.

1/2 gruszki.

Zupa – krupnik z kaszy jęczmiennej drobnej z ziemniakami na mięsie mieszanym. Makaron łazanki z mięsem, kapustą i pieczarkami. Marchewka z jabłkiem.

Kompot ze śliwek/woda niegazowana.

Chleb pełne żyto z masłem, sałata, humus z fasoli czerwonej z dod. musztardy i majonezu, ogórek kiszony, rzodkiewka, szczypiorek, pestki dyni.

Herbata mięta z miodem.

1/2 jabłka.

Alergeny które mogą występować w potrawach:

mleko, gluten

seler, gluten, jajko

gluten, mleko

28.10.2025

( wtorek)

Kasza kukurydziana na mleku.

Chleb wieloziarnisty z masłem, sałata, schab kruchy, pomidor, rzodkiewka, ogórek kiszony, kiełki, pestki dyni.

Herbata dzika róża.

Słupki marchewki.

Zupa – pomidorowa z makaronem muszelki zabielana na udźcu z indyka z natką pietruszki. Ziemniaki z koperkiem. Kotlet z jajka. Surówka z kapusty pekińskiej z (jabłko, marchewka, cebula).

Kompot z wiśni/woda mineralna niegazowana.

Chleb żytni z masłem, sałata, rolada ustrzycka, ogórek kiszony, papryka mix, szczypiorek, ziarno słonecznika. 

Herbata malinowa.

1/4 kaki.

Alergeny które mogą występować w potrawach:

gluten, mleko

seler, gluten, jajko

gluten, mleko

29.10.2025

(środa)

Chleb żytni z masłem, sałata, szynka konserwowa, pomidor, ogórek kiszony, szczypiorek, papryka, ziarno słonecznika.

Mleko z kakao/herbata z aronii.

1/2 banana.

Zupa – gulaszowa z ziemniakami na udźcu z indyka, z zieloną natką. Naleśniki z serem białym i cynamonem polane jogurtem naturalnym z musem z malin. Plaster ananasa. 

Kompot wieloowocowy/woda niegazowana.

Chleb żytni z masłem, sałata, z makreli wędzonej, ogórek kiszony, rzodkiewka, szczypiorek, pestki dyni.

Herbata owoce lasu.

1/2 gruszki.

Alergeny które mogą występować w potrawach:

gluten, mleko

seler, gluten, jajko

gluten, mleko, ryba

30.10.2025

(czwartek)

Płatki jęczmienne na mleku.

Chleb krojony z masłem, sałata, ser żółty oczko, ogórek kiszony, papryka, szczypiorek, rzodkiewka, pestki dyni. 

Herbata z hibiskusa.

100 ml soku marchew - pomarańcza.

Zupa – barszcz ukraiński na udźcu z indyka, zieloną natką. Kasza bulgur. Filet z indyka w sosie curry z dod. mleczka kokosowego.

Fasolka szparagowa z masłem i bułką. 

Kompot z porzeczki czarnej / woda mineralna niegazowana.

Chleb krojony z masłem, sałata, filet drobiowy maślany, ogórek zielony, rzodkiewka, szczypiorek, kiełki, ziarno słonecznika.

Herbata dzika róża.

1/2 jabłka.

Alergeny które mogą występować w potrawach:

mleko, gluten

seler, gluten

gluten, mleko

31.10.2025

(piątek)

Chleb żytni z masłem, sałata, jajko krojone, szczypiorek, rzodkiewka, ogórek zielony, szczypiorek, papryka, ziarno słonecznika.

Mleko waniliowe/herbata owoce leśne.

1/2 jabłka

Zupa – kapuśniak z kiszonej kapusty, na udźcu z indyka z zieloną natką. Ziemniaki z koperkiem. Kotlet z ryby - miruny. Surówka z selera z jabłkiem i granatem z dod. jogurtu naturalnego.

Kompot wieloowocowy/woda mineralna

Chleb pełne żyto z masłem.

Sałatka warzywna z (filetem z kurczaka, rolada ustrzycka, ananas, kukurydza, papryka, ogórek kiszony) z dod. majonezu.

Herbata malinowa.

1/2 banana.

Alergeny które mogą występować w potrawach

mleko, gluten, jajko

seler, gluten, jajko, ryba

gluten, mleko

03.11.2025

(poniedziałek) 

Chleb zakopiański z masłem, twarożek ze szczypiorkiem i ogórkiem zielonym z dod. jogurtu naturalnego.

Mleko z kawą/herbata prosto z lasu.

1/2 banana.

Zupa – pieczarkowa zabielana z makaronem nitki na maśle, z zieloną natką. Ziemniaki z koperkiem. Kotlet mielony. Surówka z kiszonej kapusty (jabłko, marchewka, cebula czerwona) z dod. oliwy z oliwek.

Kompot wieloowocowy/woda mineralna niegazowana.

Chleb krojony z masłem, sałata, szynka herbowa, ogórek zielony, papryka, pomidor, rzodkiewka, pestki dyni.

Herbata malinowa.

1/2 jabłka.

Alergeny które mogą występować w potrawach

mleko, gluten

seler, gluten, jajko

gluten, mleko

04.11.2025

(wtorek) 

Płatki jęczmienne na mleku.

Chleb królewski z masłem, polędwica sopocka, szczypiorek, ogórek zielony, rzodkiewka, pestki dyni. Herbata hibiskus.

Słupki marchewki.

Zupa – fasolowa z ziemniakami na udźcu z indyka, natka zielona.

Pierogi z serem białym i rodzynkami polane jogurtem naturalnym z musem z malin

1/2 brzoskwini.

Kompot z truskawek/woda mineralna niegazowana.

Chleb zakopiański z masłem, sałata, pasta z tuńczyka z dod. majonezu, szczypiorek, rzodkiewka, ogórek kiszony, pestki dyni.

Lemoniada z pomarańczy i grejpfrut z miodem.

1/2 gruszki.

Alergeny które mogą występować w potrawach

mleko, gluten

seler, jajka, gluten

gluten, mleko, ryba

05.11.2025

(środa)

Chleb krojony z masłem, sałata, jajecznica po angielsku ze szczypiorkiem papryka, pomidor, ogórek zielony, ziarno słonecznika.

Mleko z kakao/herbata hibiskus.

1/2 jabłka.

Zupa  ogórkowa z ziemniakami zabielana na udźcu z indyka z natką pietruszki.

Ziemniaki z koperkiem. Schab w panierce. Marchewka z ananasem.

Kompot czarna porzeczka/woda mineralna niegazowana.

Żulik z masłem.

Budyń waniliowy z musem z malin.

Herbata mięta z miodem.

1/2 banana.

Alergeny które mogą występować w potrawach:

mleko, gluten, jajko

seler, gluten, jajko

gluten, mleko

06.11.2025

(czwartek)

Płatki ryżowe na mleku.

Chleb królewski z masłem, sałata, schab biały, papryka, szczypiorek, pomidor, pestki dyni.

Herbata leśna.

100 ml soku jabłko-burak.

Zupa – krem z zielonego groszku z grzankami cebulowymi. Makaron spaghetti z mięsem wieprzowym z warzywami w sosie pomidorowym.     1/2 ogórka kiszonego.

Kompot ze śliwek/woda mineralna niegazowana.

 

Chleb żytni z masłem, sałata, ser gusto  naturalny, pomidor, szczypiorek, papryka, ziarno słonecznika.

Herbata żurawinowa.

1/4 kaki.

Alergeny które mogą występować w potrawach:

mleko, gluten

seler, gluten, jajko

gluten, mleko

07.11.2025

(piątek)

Chleb krojony z masłem, sałata, ser mozarella - wędzona, szczypiorek, rzodkiewka, ogórek zielony, pomidor, pestki słonecznika.

Mleko z kawą/herbata aronia.

1/2 jabłka.

Zupa – kalafiorowa z makaronem orzo zabielana na udźcu z indyka, z zieloną natką.

Ziemniaki z koperkiem. Ryba – filet z miruny w jajku.

Surówka z pora i jabłka.

Kompot wieloowocowy/woda mineralna niegazowana.

Chleb żytni z masłem, sałata, pasta z jajka ze szczypiorkiem z dod. majonezu, ogórek kiszony, szczypiorek, rzodkiewka, pestki dyni.

Herbata malinowa.

1/2 banana 

Alergeny które mogą występować w potrawach:

mleko, gluten

seler, gluten, jajko

mleko, gluten, jajko

Zastrzegamy możliwość zmian w jadłospisie.

Jadłospis sporządzili - specjalista – Lidia Orlikowska. Kucharka – Agnieszka Kasińska

Zatwierdził Dyrektor Przedszkola Miejskiego NR 73 w Łodzi – Anna Cechulska.

Oznaczenia alergenów występujących w posiłkach

  1. Zboża zawierające gluten
  2. Skorupiaki i produkty pochodne
  3. Jaja i produkty pochodne
  4. Ryby i produkty pochodne
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
  6. Soja i produkty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne
  8. Orzechy i produkty pochodne
  9. Seler i produkty pochodne
  10. Gorczyca i produkty pochodne
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  12. Dwutlenek siarki
  13. Łubin i produkty pochodne
  14. Mięczaki i produkty pochodne