Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Jadłospis

DATA

ŚNIADANIE

w formie szwedzkiego stołu

OBIAD

PODWIECZOREK

29.09.2025

(poniedziałek)

Chleb zakopiański z masłem, twaróg z brzoskwinią z dod. jogurtu naturalnego.

Mleko z czekoladą/herbata malinowa.

1/2 banana.

Zupa – ogórkowa z ziemniakami zabielana na udźcu z indyka z zieloną natką. Ryż biały. Filet z kurczaka w sosie curry z dod. mleczka kokosowego. Surówka z kapusty pekińskiej z jabłkiem, marchewką i czerwoną cebulą z dod. oliwy z pestek winogron.

Kompot z wiśni /woda mineralna niegazowana.

Chleb krojony z masłem, sałata, humus z białej fasoli z dod. majonezu,, szczypiorek, rzodkiewka, papryka, ziarno słonecznika.

Herbata owoce leśna.

1/2 jabłka.

Alergeny które mogą występować w potrawach:

mleko, gluten

seler, gluten

gluten, masło, jajko

30.09.2025

(wtorek)

Płatki jęczmienne na mleku.

Chleb razowy z masłem, sałata, rolada ustrzycka, pomidor, szczypiorek, rzodkiewka, papryka, ziarno słonecznika.

Herbata owoce lasu.

1/2 jabłka.

Zupa – krem z dyni z prażonym słonecznikiem.

Ziemniaki z koperkiem. Kotlet z kalafiora. Surówka z sałaty lodowej z pomidorkami koktajlowymi z dod. sosu vinaigrette.

Kompot z czarnej porzeczki/woda mineralna niegazowana.

Chleb krojony z masłem, sałata, paprykarz z tuńczyka z kaszą jaglaną, szczypiorek, pomidor, papryka, rzodkiewka, pestki dyni.

Herbata zielona z cytryną.

1/2 gruszki.

Alergeny które mogą występować w potrawach:

mleko, gluten

seler, mleko, jajko

gluten, masło, ryba

01.10.2025

(środa)

Chleb zakopiański z masłem, sałata, jajko krojone, szczypiorek, ogórek kiszony, papryka, pomidor, pestki dyni. 

Mleko waniliowe/herbata z aronii.

Słupki marchewki.

Zupa – barszcz czerwony fasolą Jaś i ziemniakami zabielany na udźcu z indyka z majerankiem. Pierogi z serem białym i rodzynkami polane jogurtem naturalnym z musem z jagód. 1/2 brzoskwini.

Kompot śliwkowy/woda mineralna niegazowana

Chleb żytni z masłem, kiełbaska rajska z ketchupem. 

Lemoniada z pomarańczy i limonki z miodem.

1/2 banana.

Alergeny które mogą występować w potrawach:

mleko, gluten, jajko

seler, gluten, jajko

gluten, masło

02.10.2025

(czwartek)

Kasza kukurydziana na mleku.

Chleb orkiszowy masłem, sałata, szynka herbowa pieczona, pomidor, szczypiorek, ogórek kiszony, ziarno słonecznika.

Herbat z czarnej porzeczki z cytryną.

1/2 gruszki.

Zupa – krupnik ryżowy na udźcu z indyka z zieloną natką. Kopytka. Gulasz z szynki w sosie pieczeniowym.

Marchewka z ananasem.

Kompot wieloowocowy/woda mineralna niegazowana

Chleb krojony z masłem, sałata, pasta z udźca, szczypiorek, ogórek małosolny, papryka, rzodkiewka, pestki dyni.

Herbata owoce lasu.

Śliwka.

Alergeny które mogą występować w potrawach:

mleko, gluten

seler, gluten

gluten, masło

03.10.2025

(piątek)

Chleb krojony z masłem sałata, ser mozarella, pomidor, szczypiorek, rzepa biała, ogórek zielony.

Herbata dzika róża.

1/2 banana.

Zupa – cebulowa z groszkiem ptysiowym.

Ziemniaki z koperkiem. Filet z miruny - panierowany.

Fasolka szparagowa z płatkami migdałów.

Kompot z truskawek/woda mineralna niegazowana.

Chleb zakopiański z masłem. Sałatka (rolada ustrzycka, pierś wędzona z kurczaka, kukurydza, ananas, szczypiorek) ziarno słonecznika z dod. majonezu.

Herbata malinowa.

1/2 jabłka

Alergeny które mogą występować w potrawach

mleko, gluten

seler, gluten, jajko

gluten, mleko

06.10.2025

(poniedziałek) 

Chleb żytni z masłem, twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką z dod. jogurtu naturalnego.

Mleko z kawą/herbata z żurawiną.

1/2 gruszki.

Zupa – jarzynowa zabielana na udźcu z indyka z natką pietruszki. Makaron spaghetti pełnoziarnisty z mięsem. 1/2 ogórka kiszonego.

Kompot wiśniowy/woda mineralna niegazowana.

Chałka z masłem.

Budyń na mleku z musem z malin.

Herbata owce lasu.

1/2 banana.

Alergeny które mogą występować w potrawach

mleko, gluten

seler, gluten, mleko, jajko

gluten, mleko

07.10.2025

(wtorek) 

Płatki owsiane na mleku.

Chleb graham z masłem, sałata, ser żółty, szczypiorek, papryka, rzodkiewka, pestki dyni.

Herbata malinowa.

Słupki marchewki.

Zupa – pomidorowa z ryżem zabielana na udźcu z indyka z natką pietruszki. Ziemniaki z koperkiem. Schab panierowany. Sałata masłowa z koperkiem i jogurtem naturalnym.

Kompot czarnej porzeczki/woda mineralna niegazowana

Chleb krojony z masłem, sałata, jajko krojone, pomidor, rzodkiewka, szczypiorek, ogórek zielony, ziarno słonecznika.

Herbata z hibiskusa.

Śliwka.

Alergeny które mogą występować w potrawach

mleko, gluten

seler, gluten, mleko

gluten, masło, jajko

08.10.2025

(środa)

Chleb żytni z masłem, sałata, schab biały, ogórek zielony, rzodkiewka, pomidor, papryka, ziarno słonecznika.

Mleko waniliowe//herbata malinowa.

1/2 banana.

Zupa - koperkowa z ziemniakami zabielana na udźcu z indyka. Ryż zapiekany z jabłkiem cukrem trzcinowym i cynamonem polany jogurtem naturalnym z musem z jagód. Plaster ananasa.

Kompot wieloowocowy/woda mineralna niegazowana.

Chleb zakopiański z masłem, sałata, pasta z makreli wędzonej, pomidor, szczypiorek, rzodkiewka, pestki dyni.

Lemoniada z grejpfruta i limonki z miodem.

1/2 jabłka.

Alergeny które mogą występować w potrawach:

mleko, gluten

seler, gluten

gluten, masło, ryba

09.10.2025

(czwartek)

Płatki owsiane na mleku.

Chleb alpejski z masłem, sałata, pasta z jajka ze szczypiorkiem z dod. majonezu, pomidor, papryka, rzodkiewka, pestki dyni.

Herbata aronia.

100ml soku jabłko-jarmuż.

Zupa – kalafiorowa z ziemniakami zabielana na udźcu z indyka z zielona natką. Kluski śląskie. Filet z indyka w sosie pieczeniowym. Surówka z buraka, jabłka i czerwonej cebuli z dod. oliwa z pestek winogron.

Kompot wieloowocowy/woda mineralna niegazowana.

Chleb żytni z masłem, sałata, szynka kozacka, papryka, szczypiorek, ogórek zielony, ziarno słonecznika.

Herbata – mięta z miodem.

1/2 gruszki.

Alergeny które mogą występować w potrawach:

mleko, gluten, jajko

seler, gluten, mleko

gluten, mleko

10.10.2025

(piątek)

Chleb krojony z masłem, sałata, ser żółty, ogórek zielony, papryka, szczypiorek, ziarno słonecznika.

Mleko z kakao/herbata dzika róża.

1/2 jabłka.

Zupa – kapuśniak z kiszonej kapusty, na udźcu z indyka z zieloną natką. Ziemniaki z koperkiem. Kotlet z ryby - miruny. Surówka z selera z jabłkiem i granatem.

Kompot z truskawek/woda mineralna  niegazowana.

Chleb żytni z masłem, sałata, pasta z wątróbki drobiowej, ogórek kiszony, pomidor, szczypiorek, papryka, pestki dyni.

Herbata owocowa. 

1/2 banana.

Alergeny które mogą występować w potrawach

mleko, gluten

seler, gluten, ryba

gluten, mleko

Zastrzegamy możliwość zmian w jadłospisie.

Jadłospis sporządzili - specjalista – Lidia Orlikowska. Kucharka – Agnieszka Kasińska

Zatwierdził Dyrektor Przedszkola Miejskiego NR 73 w Łodzi – Anna Cechulska.

Oznaczenia alergenów występujących w posiłkach

  1. Zboża zawierające gluten
  2. Skorupiaki i produkty pochodne
  3. Jaja i produkty pochodne
  4. Ryby i produkty pochodne
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
  6. Soja i produkty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne
  8. Orzechy i produkty pochodne
  9. Seler i produkty pochodne
  10. Gorczyca i produkty pochodne
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  12. Dwutlenek siarki
  13. Łubin i produkty pochodne
  14. Mięczaki i produkty pochodne