Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Jadłospis

DATA

ŚNIADANIE

w formie szwedzkiego stołu

OBIAD

PODWIECZOREK

08.12.2025

(poniedziałek)

Chleb zakopiański z masłem, twaróg z jagodą z dod. jogurtu naturalnego.

Mleko z kakao/herbata żurawinowa.

1/2 mandarynki.

Zupa - ogórkowa zabielana na udźcu z indyka, z zieloną natką. Ziemniaki z koperkiem. Medalion z piersi kurczaka. Marchewka z jabłkiem.

Kompot wieloowocowy/woda mineralna niegazowana.

Chleb krojony z masłem, humus z fasoli białej, rzodkiewka, papryka, szczypiorek, ziarno słonecznika.

Herbata dzika róża.

1/2 gruszki.

Alergeny które mogą występować w potrawach:

mleko, gluten

seler, gluten, jajko

gluten, mleko, jajko

09.12.2025

(wtorek)

Płatki jęczmienne na mleku.

Chleb królewski z masłem, sałata, pasta jajeczna, rzodkiewka, szczypiorek, papryka, ziarno słonecznika.

Herbata czarna porzeczka z cytryną.

1/2 jabłka.

Zupa – krupnik z kaszy jęczmiennej z ziemniakami na mięsie mieszanym z natką pietruszki. Makaron łazanki z mięsem i kapustą kiszoną.

Kompot wieloowocowy/woda mineralna  niegazowana.

 

 

Chleb żytni z masłem, sałata, szynka słowiańska, ogórek kiszony, papryka, rzodkiewka, papryka, pestki dyni.

Herbata mango z pomarańczą.

1/2 banana.

Alergeny które mogą występować w potrawach:

gluten, mleko

seler, gluten, mleko

gluten, mleko

10.12.2025

(środa)

Chleb krojony z masłem, sałata, ser żółty - gouda, rzepa biała, rzodkiewka, papryka, pestki dyni.

Mleko z kawą/herbata leśna.

1/2 gruszki.

Zupa – pomidorowa z ryżem zabielana na udźcu z indyka z zieloną natką. Ziemniaki z koperkiem. Schab w sosie żurawinowym. Surówka z kapusty kiszonej z ( jabłkiem, marchewką, cebulą ) z dod. oliwy z oliwek.

Kompot z wiśni/woda mineralna niegazowana.

Chałka z masłem.

Budyń waniliowy z musem z malin.

Herbata owocowa.

1/2 mandarynki.

Alergeny które mogą występować w potrawach:

gluten, mleko

seler, gluten, mleko

gluten, mleko

11.12.2025

(czwartek)

Chleb żytni z masłem, sałata, frankfurterka z wody z ketchupem.

Herbata malinowa.

100 ml soku jabłko-gruszka.

Zupa – grochowa z ziemniakami na udźcu z indyka, z majerankiem. Ryż zapiekany z jabłkiem i musem z truskawek z dod. jogurtu naturalnego. Plaster ananasa.

Kompot wieloowocowy/ woda niegazowana.

Chleb zakopiański z masłem, sałata, jajko krojone szczypiorek, rzodkiewka, papryka, pestki dyni.

Herbata hibiskus.

1/2 jabłka

Alergeny które mogą występować w potrawach:

mleko, gluten

seler, gluten

gluten, mleko, jajko

12.12.2025

(piątek)

Chleb zakopiański z masłem, sałata, ser gusto naturalny, szczypiorek, rzodkiewka, ogórek kiszony, pestki dyni.

Mleko z czekoladą/ herbata żurawinowa.

1/2 jabłka.

Zupa – kapuśniak z kapusty kiszonej z ziemniakami na udźcu z indyka, zieloną natką. Kasza bulgur. Ryba miruna po grecku. Surówka z selera z jabłkiem.

Kompot z czarnej porzeczki/woda mineralna

Chleb żytni z masłem, pasta z udźca z dod. musztardy i majonezu, ogórek kiszony, szczypiorek, papryka, ziarno słonecznika.

Herbata ananas z grejpfrutem..

1/2 banana.

 

 

mleko, gluten

seler, gluten, jajko, ryba

gluten, mleko

15.12.2025

(poniedziałek) 

Chleb zakopiański z masłem, twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką z dod. jogurtu naturalnego.

Mleko z kawą/herbata malinowa.

1/2 banana.

Zupa – brokułowa zabielana z ziemniakami na udźcu z indyka, zielona natką. Makaron spaghetti po meksykańsku w sosie pomidorowym.

1/2 ogórka kiszonego.

Kompot z wiśni/woda mineralna  niegazowana.

Chleb zakopiański z masłem.  Sałatka         (kukurydza, ananasa, frankfurterka, szczypiorek, rzodkiewka, groszek zielony) z dod. majonezu.

Herbata hibiskus.

1/4 kaki.

Alergeny które mogą występować w potrawach

mleko, gluten

seler, gluten, jajko

gluten, mleko

16.12.2025

(wtorek)

Płatki ryżowe na mleku.

Chleb alpejski z masłem, sałata, jajko krojone, szczypiorek, ogórek kiszony, papryka, pestki dyni. 

Herbata czarna porzeczka z cytryną.

1/2 jabłka.

Zupa – pieczarkowa z makaronem nitki zabielana na maśle z zieloną natką. Ziemniaki z koperkiem. Ryba -filet z dorsza w panierce. Buraki duszone.

Kompot z owoców suszonych z pomarańcza / woda mineralna niegazowana.

Ciasto drożdżowe.

Lemoniada z pomarańczy i cytryny.

1/2 gruszki.

 

Alergeny które mogą występować w potrawach

mleko, gluten, jajko

seler, jajka, gluten, mleko, ryba

gluten, mleko

17.12.2025

(środa)

Chleb zakopiański z masłem, sałata, ser mozzarella, ogórek kiszony, papryka, szczypiorek, ziarno słonecznika.

Mleko z kakao/herbata owoce lasu.

1/2 mandarynki.

 Zupa – kalafiorowa  z ziemniakami zabielana na udźcu z indyka z natką pietruszki. Kasza gryczana. Gulasz z szynki. Surówka z kapusty czerwonej (marchew jabłko, cebula) z dod. oliwy z oliwek.

Kompot z wiśni/woda niegazowana

Chałka krojona z masłem,

Jogurt naturalny z płatkami owsiane i suszonymi owocami ( żurawina, rodzynki, śliwki)

Herbata malinowa.

1/2 banana.

Alergeny które mogą występować w potrawach:

mleko, gluten

seler, gluten, mleko

gluten, mleko

Zastrzegamy możliwość zmian w jadłospisie.

Jadłospis sporządzili - specjalista – Lidia Orlikowska. Kucharka – Agnieszka Kasińska

Zatwierdził Dyrektor Przedszkola Miejskiego NR 73 w Łodzi – Anna Cechulska.

Oznaczenia alergenów występujących w posiłkach

  1. Zboża zawierające gluten
  2. Skorupiaki i produkty pochodne
  3. Jaja i produkty pochodne
  4. Ryby i produkty pochodne
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
  6. Soja i produkty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne
  8. Orzechy i produkty pochodne
  9. Seler i produkty pochodne
  10. Gorczyca i produkty pochodne
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  12. Dwutlenek siarki
  13. Łubin i produkty pochodne
  14. Mięczaki i produkty pochodne