Jadłospis
DATA | ŚNIADANIE w formie szwedzkiego stołu | OBIAD | PODWIECZOREK |
08.04.2024 (poniedziałek) | Chleb zakopiański z masłem, twaróg zjagodami. Mleko z czekoladą/herbata żurawinowa. 1/2 jabłka. | Zupa – pomidorowa z ryżem zabielana na udźcu z indyka z natką pietruszki.Ziemniaki z koperkiem. Kotlet mielony. Sałata masłowa z jogurtem naturalnym. Kompot truskawkowy/woda mineralna niegazowana. | Chleb krojony z masłem, sałata, szynka Jeremiego,papryka, szczypiorek, ogórek zielony, ziarno słonecznika. Herbata malinowa. 1/2 banana. |
Alergeny które mogą występować w potrawach: | mleko, gluten | seler, gluten, mleko | gluten, mleko |
09.04.2024 ( wtorek) | Płatki owsiane na mleku. Chleb alpejski z masłem, sałata, rolada ustrzycka, papryka, ogórek zielony, szczypiorek, pestki dyni. Herbata malinowa. Plasterki kalarepy. | Zupa – kalafiorowa zabielana z ziemniakami na udźcu z indyka z zieloną natką. Kasza jęczmienna- pęczak, szynka wieprzowa w sosie musztardowym. Mini marchewka z płatkami migdałów. Kompot wieloowocowy/woda mineralna niegazowana. | Chleb żytni z masłem, pasta z papryki i ziaren słonecznika, ogórek kiszony, rzodkiewka, szczypiorek. Herbata owoce lasu. 1/2 gruszki. |
Alergeny które mogą występować w potrawach: | mleko, gluten | seler, gluten, mleko | gluten, mleko |
10.04.2024 (środa) | Chleb krojony z masłem, jajecznica po angielsku ze szczypiorkiem. Mleko z kawą/herbata z aronii. 1/2 gruszki | Zupa – barszcz ukraiński zabielany na udźcu z indyka. Kluski śląskie. Filet z kurczaka w sosie curry. 1/2 ogórka kiszonego. Kompot z wiśni/woda mineralna niegazowana. | Chleb żytni z masłem, humus z białej fasoli, ogórek kiszony, kiełki rzodkiewki, pestki dyni. Herbata malinowa. 1/2 jabłka. |
Alergeny które mogą występować w potrawach: | mleko, gluten, jajko | seler, gluten, mleko | mleko, gluten |
11.04.2024 (czwartek) | Chleb królewski z masłem, sałata, szynka z indyka, ogórek kiszony, papryka, rzodkiewka, ziarno słonecznika. Mleko z kakao/herbata żurawinowa. 100ml soku jabłko-truskawka. | Zupa – krem z brokuła z groszkiem ptysiowym. Naleśniki z musem z jabłek i cukrem pudrem. 1/2 ananasa. Kompot z wiśni/woda mineralna niegazowana. | Chleb żytni z masłem, ser żółty - gouda, papryka, rzodkiewka, szczypiorek, ziarno słonecznika. Herbata malinowa. 1/2 banana. |
Alergeny które mogą występować w potrawach: | mleko, gluten | seler, gluten, mleko, jajko | gluten, mleko |
12.04.2024 (piątek) | Chleb zakopiański z masłem, sałata, pasta jajeczna, papryka, szczypiorek, pomidor, pestki dyni. Herbata owoce lasu. 1/2 jabłka | Zupa – kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami z zieloną natką. Kasza bulgur. Ryba filet z miruny po grecku z warzywami. Kompot wieloowocowy/woda mineralna niegazowana. | Bułka wrocławska Kisiel malinowy. Herbata z dzikiej róży. 1/2 gruszki. |
Alergeny które mogą występować w potrawach | mleko, gluten, jajko | seler, gluten, ryba | gluten, mleko |
15.04.2024 (poniedziałek) | Chleb zakopiański z masłem, sałata, szynka herbowa, rzodkiewka, szczypiorek, ogórek zielony, ziarno słonecznika. Mleko z kakao/herbata z malin. 1/2 banana. | Zupa – jarzynowa zabielana na udźcuz indyka z zieloną natką. Ziemniaki z masłem. Medalion z piersi kurczaka nadziewany pieczarkami. Młoda kapusta zasmażana. Kompot z czarnej porzeczki/woda mineralna niegazowana. | Chleb żytni z masłem, sałata, pasta z tuńczyka, rzodkiewka, papryka, ogórek kiszony, pestki dyni. Herbata z owoców lasu. 1/2 jabłka. |
Alergeny które mogą występować w potrawach | mleko, gluten | seler, gluten, jajko | gluten, mleko, ryba |
16.04.2024 (wtorek) | Płatki owsiane na mleku. Chleb królewski z masłem, sałata, mozzarella wędzona, szczypiorek, pomidor, rzodkiewka, pestki dyni. Herbata żurawinowa. 1/2 gruszki. | Zupa – Kasza manna na rosole z mięsa mieszanegoz zieloną natką. Makaron łazanki z mięsem i kapustą kiszoną. Marchewka z chrzanem. Kompot z truskawek/woda mineralna niegazowana. | Chleb krojony z masłem, sałata, pasta z ryby gotowanej, rzodkiewka, papryka, ogórek kiszony, ziarno słonecznika. Herbata mięta z miodem i pomarańczą. Mus owocowy. |
Alergeny które mogą występować w potrawach | mleko, gluten | seler, gluten, jajko | gluten, mleko, ryba |
17.04.2024 (środa) | Chleb żytni z masłem, twaróg z ogórkiem zielonym i rzodkiewką z dod. jogurtu naturalnego. Mleko z czekoladą/herbata z dziką różą. 1/2 jabłka. | Zupa – ogórkowa zabielana z ziemniakami z zieloną natką na udźcu z indyka. Kasza gryczana. Schab w sosie żurawinowym. Sałata lodowa z pomidorkami koktajlowymi. Kompot wieloowocowy/ woda mineralna niegazowana. | Chleb krojony z masłem, sałata, sałatka wiosenna (szynka, ser żółty, ananas, kukurydza, ogórek zielony, rzodkiewką, szczypiorek) z dodatkiem majonezu. Herbata z aronii. Plasterki kalarepy. |
Alergeny które mogą występować w potrawach: | mleko, gluten | seler, gluten, mleko | gluten, mleko |
18.04.2024 (czwartek) | Płatki ryżowe na mleku. Chleb alpejski z masłem, jajko krojone, papryka, rzodkiewka, szczypiorek, ziarno słonecznika. Herbata hibiskus. 100 ml soku marchew-pomarańcza. | Zupa – koperkowa zabielana z ziemniakami na udźcu z indyka. Kluski leniwe z sera białego z rodzynkami z masłem, cukrem trzcinowym i cynamonem. 1/2 brzoskwini. Kompot z wiśni/woda mineralna niegazowana. | Chleb krojony z masłem, pasta z wędliny, ogórek zielony, rzodkiewką, szczypiorek. Herbata z aronii. 1/2 jabłka. |
Alergeny które mogą występować w potrawach: | mleko, gluten, jajko | seler, gluten, jajko | gluten, mleko |
19.04.2024 (piątek) | Chleb żytni z masłem. sałata, ser żółty, szczypiorek, pomidor, rzodkiewka, ziarno słonecznika. Herbata malinowa. 1/2 gruszki. | Zupa – grochowa udźcu z indyka z zielona natką i majerankiem. Ziemniaki z koperkiem Ryba filet z miruny w panierce. Surówka z kapusty pekińskiej z (marchewką, jabłkiem, czerwoną cebulą i żurawiną). Kompot z czarnej porzeczki/woda mineralna niegazowana. | Chałka z masłem Kasza manna na mleku z musem z truskawek. Herbata mięta z miodem i pomarańczą 1/2 banana |
Alergeny które mogą występować w potrawach: | mleko, gluten | seler, gluten, ryba | gluten, mleko |
Oznaczenia alergenów występujących w posiłkach
- Zboża zawierające gluten
- Skorupiaki i produkty pochodne
- Jaja i produkty pochodne
- Ryby i produkty pochodne
- Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
- Soja i produkty pochodne
- Mleko i produkty pochodne
- Orzechy i produkty pochodne
- Seler i produkty pochodne
- Gorczyca i produkty pochodne
- Nasiona sezamu i produkty pochodne
- Dwutlenek siarki
- Łubin i produkty pochodne
- Mięczaki i produkty pochodne