Jadłospis
DATA | ŚNIADANIE w formie szwedzkiego stołu | OBIAD | PODWIECZOREK |
29.09.2025 (poniedziałek) | Chleb zakopiański z masłem, twaróg z brzoskwinią z dod. jogurtu naturalnego. Mleko z czekoladą/herbata malinowa. 1/2 banana. | Zupa – ogórkowa z ziemniakami zabielana na udźcu z indyka z zieloną natką. Ryż biały. Filet z kurczaka w sosie curry z dod. mleczka kokosowego. Surówka z kapusty pekińskiej z jabłkiem, marchewką i czerwoną cebulą z dod. oliwy z pestek winogron. Kompot z wiśni /woda mineralna niegazowana. | Chleb krojony z masłem, sałata, humus z białej fasoli z dod. majonezu,, szczypiorek, rzodkiewka, papryka, ziarno słonecznika. Herbata owoce leśna. 1/2 jabłka. |
Alergeny które mogą występować w potrawach: | mleko, gluten | seler, gluten | gluten, masło, jajko |
30.09.2025 (wtorek) | Płatki jęczmienne na mleku. Chleb razowy z masłem, sałata, rolada ustrzycka, pomidor, szczypiorek, rzodkiewka, papryka, ziarno słonecznika. Herbata owoce lasu. 1/2 jabłka. | Zupa – krem z dyni z prażonym słonecznikiem. Ziemniaki z koperkiem. Kotlet z kalafiora. Surówka z sałaty lodowej z pomidorkami koktajlowymi z dod. sosu vinaigrette. Kompot z czarnej porzeczki/woda mineralna niegazowana. | Chleb krojony z masłem, sałata, paprykarz z tuńczyka z kaszą jaglaną, szczypiorek, pomidor, papryka, rzodkiewka, pestki dyni. Herbata zielona z cytryną. 1/2 gruszki. |
Alergeny które mogą występować w potrawach: | mleko, gluten | seler, mleko, jajko | gluten, masło, ryba |
01.10.2025 (środa) | Chleb zakopiański z masłem, sałata, jajko krojone, szczypiorek, ogórek kiszony, papryka, pomidor, pestki dyni. Mleko waniliowe/herbata z aronii. Słupki marchewki. | Zupa – barszcz czerwony fasolą Jaś i ziemniakami zabielany na udźcu z indyka z majerankiem. Pierogi z serem białym i rodzynkami polane jogurtem naturalnym z musem z jagód. 1/2 brzoskwini. Kompot śliwkowy/woda mineralna niegazowana | Chleb żytni z masłem, kiełbaska rajska z ketchupem. Lemoniada z pomarańczy i limonki z miodem. 1/2 banana. |
Alergeny które mogą występować w potrawach: | mleko, gluten, jajko | seler, gluten, jajko | gluten, masło |
02.10.2025 (czwartek) | Kasza kukurydziana na mleku. Chleb orkiszowy masłem, sałata, szynka herbowa pieczona, pomidor, szczypiorek, ogórek kiszony, ziarno słonecznika. Herbat z czarnej porzeczki z cytryną. 1/2 gruszki. | Zupa – krupnik ryżowy na udźcu z indyka z zieloną natką. Kopytka. Gulasz z szynki w sosie pieczeniowym. Marchewka z ananasem. Kompot wieloowocowy/woda mineralna niegazowana | Chleb krojony z masłem, sałata, pasta z udźca, szczypiorek, ogórek małosolny, papryka, rzodkiewka, pestki dyni. Herbata owoce lasu. Śliwka. |
Alergeny które mogą występować w potrawach: | mleko, gluten | seler, gluten | gluten, masło |
03.10.2025 (piątek) | Chleb krojony z masłem sałata, ser mozarella, pomidor, szczypiorek, rzepa biała, ogórek zielony. Herbata dzika róża. 1/2 banana. | Zupa – cebulowa z groszkiem ptysiowym. Ziemniaki z koperkiem. Filet z miruny - panierowany. Fasolka szparagowa z płatkami migdałów. Kompot z truskawek/woda mineralna niegazowana. | Chleb zakopiański z masłem. Sałatka (rolada ustrzycka, pierś wędzona z kurczaka, kukurydza, ananas, szczypiorek) ziarno słonecznika z dod. majonezu. Herbata malinowa. 1/2 jabłka |
Alergeny które mogą występować w potrawach | mleko, gluten | seler, gluten, jajko | gluten, mleko |
06.10.2025 (poniedziałek) | Chleb żytni z masłem, twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką z dod. jogurtu naturalnego. Mleko z kawą/herbata z żurawiną. 1/2 gruszki. | Zupa – jarzynowa zabielana na udźcu z indyka z natką pietruszki. Makaron spaghetti pełnoziarnisty z mięsem. 1/2 ogórka kiszonego. Kompot wiśniowy/woda mineralna niegazowana. | Chałka z masłem. Budyń na mleku z musem z malin. Herbata owce lasu. 1/2 banana. |
Alergeny które mogą występować w potrawach | mleko, gluten | seler, gluten, mleko, jajko | gluten, mleko |
07.10.2025 (wtorek) | Płatki owsiane na mleku. Chleb graham z masłem, sałata, ser żółty, szczypiorek, papryka, rzodkiewka, pestki dyni. Herbata malinowa. Słupki marchewki. | Zupa – pomidorowa z ryżem zabielana na udźcu z indyka z natką pietruszki. Ziemniaki z koperkiem. Schab panierowany. Sałata masłowa z koperkiem i jogurtem naturalnym. Kompot czarnej porzeczki/woda mineralna niegazowana | Chleb krojony z masłem, sałata, jajko krojone, pomidor, rzodkiewka, szczypiorek, ogórek zielony, ziarno słonecznika. Herbata z hibiskusa. Śliwka. |
Alergeny które mogą występować w potrawach | mleko, gluten | seler, gluten, mleko | gluten, masło, jajko |
08.10.2025 (środa) | Chleb żytni z masłem, sałata, schab biały, ogórek zielony, rzodkiewka, pomidor, papryka, ziarno słonecznika. Mleko waniliowe//herbata malinowa. 1/2 banana. | Zupa - koperkowa z ziemniakami zabielana na udźcu z indyka. Ryż zapiekany z jabłkiem cukrem trzcinowym i cynamonem polany jogurtem naturalnym z musem z jagód. Plaster ananasa. Kompot wieloowocowy/woda mineralna niegazowana. | Chleb zakopiański z masłem, sałata, pasta z makreli wędzonej, pomidor, szczypiorek, rzodkiewka, pestki dyni. Lemoniada z grejpfruta i limonki z miodem. 1/2 jabłka. |
Alergeny które mogą występować w potrawach: | mleko, gluten | seler, gluten | gluten, masło, ryba |
09.10.2025 (czwartek) | Płatki owsiane na mleku. Chleb alpejski z masłem, sałata, pasta z jajka ze szczypiorkiem z dod. majonezu, pomidor, papryka, rzodkiewka, pestki dyni. Herbata aronia. 100ml soku jabłko-jarmuż. | Zupa – kalafiorowa z ziemniakami zabielana na udźcu z indyka z zielona natką. Kluski śląskie. Filet z indyka w sosie pieczeniowym. Surówka z buraka, jabłka i czerwonej cebuli z dod. oliwa z pestek winogron. Kompot wieloowocowy/woda mineralna niegazowana. | Chleb żytni z masłem, sałata, szynka kozacka, papryka, szczypiorek, ogórek zielony, ziarno słonecznika. Herbata – mięta z miodem. 1/2 gruszki. |
Alergeny które mogą występować w potrawach: | mleko, gluten, jajko | seler, gluten, mleko | gluten, mleko |
10.10.2025 (piątek) | Chleb krojony z masłem, sałata, ser żółty, ogórek zielony, papryka, szczypiorek, ziarno słonecznika. Mleko z kakao/herbata dzika róża. 1/2 jabłka. | Zupa – kapuśniak z kiszonej kapusty, na udźcu z indyka z zieloną natką. Ziemniaki z koperkiem. Kotlet z ryby - miruny. Surówka z selera z jabłkiem i granatem. Kompot z truskawek/woda mineralna niegazowana. | Chleb żytni z masłem, sałata, pasta z wątróbki drobiowej, ogórek kiszony, pomidor, szczypiorek, papryka, pestki dyni. Herbata owocowa. 1/2 banana. |
Alergeny które mogą występować w potrawach | mleko, gluten | seler, gluten, ryba | gluten, mleko |
Zastrzegamy możliwość zmian w jadłospisie.
Jadłospis sporządzili - specjalista – Lidia Orlikowska. Kucharka – Agnieszka Kasińska
Zatwierdził Dyrektor Przedszkola Miejskiego NR 73 w Łodzi – Anna Cechulska.
Oznaczenia alergenów występujących w posiłkach
- Zboża zawierające gluten
- Skorupiaki i produkty pochodne
- Jaja i produkty pochodne
- Ryby i produkty pochodne
- Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
- Soja i produkty pochodne
- Mleko i produkty pochodne
- Orzechy i produkty pochodne
- Seler i produkty pochodne
- Gorczyca i produkty pochodne
- Nasiona sezamu i produkty pochodne
- Dwutlenek siarki
- Łubin i produkty pochodne
- Mięczaki i produkty pochodne