Jadłospis
DATA | ŚNIADANIE w formie szwedzkiego stołu | OBIAD | PODWIECZOREK |
09.06.2025 (poniedziałek) | Chleb zakopiański z masłem, twaróg z brzoskwiniami z dod. jogurtu i banana naturalnego. Mleko z kakao/herbata owoce lasu. Plasterki arbuza | Zupa – koperkowa z dodatkiem ziemniaków na udźcu z indyka. Młode ziemniaki Medalion z kurczaka w panierce.. Kalafior z bułką tartą Maślanka naturalna/woda mineralna niegazowana. | Chleb krojony z masłem, pasta z fasoli czerwonej z dod. majonezu, ogórek kiszony, pestki dyni. Herbata żurawinowa. 1/2 jabłka. |
Alergeny które mogą występować w potrawach: | mleko, gluten | seler, gluten, mleko | gluten, mleko |
10.06.2025 (wtorek) | Chleb krojony z masłem, sałata, szynka herbowa, ogórek zielony, szczypiorek, papryka, pestki dyni. Herbata żurawinowa. 1/2 jabłka | Zupa – krem z marchewki z groszkiem ptysiowym Kasza bulgur z mięsem z indyka z warzywami (marchew, cukinia, pieczarka, por, kukurydza, cebula, groszek zielony, papryka) z ziołami prowansalskimi Kompot z wiśni/woda mineralna niegazowana. | Chleb żytni z masłem, sałata, ser żółty, pomidor, szczypiorek, ziarno słonecznika. Herbata malinowa. 1/2 banana. |
Alergeny które mogą występować w potrawach: | mleko, gluten | seler, gluten, mleko, jajka | gluten, mleko |
11.06.2025 (środa) | Chleb żytni z masłem, sałata, pasta jajeczna, szczypiorek, ogórek małosolny, rzodkiewka, ziarno słonecznika. Herbata z hibiskusa. Plasterki melona | Zupa - ogórkowa z ziemniakami zabielana na udźcu z indyka z zieloną natką. Naleśniki z serem białym posypane cukrem pudrem ze świeża borówką amerykańską i świeżymi truskawkami. Kompot z rabarbaru/woda mineralna niegazowana. | Chleb krojony z masłem, sałata, szynka Jeremiego, ogórek małosolny, rzodkiewka, papryka, szczypiorek, pestki dyni. Lemoniada z cytryny z miodem 1/2 jabłka. |
Alergeny które mogą występować w potrawach: | mleko, gluten, jajko | seler, gluten, mleko, jajko | mleko, gluten |
12.06.2025 (czwartek) | Kasza kukurydziana na mleku. Chleb wieloziarnisty z masłem, schab biały, ogórek zielony, rzodkiewka, papryka, pestki dyni. Herbata owoce lasu. 100 ml soku jabłko-mango | Zupa – botwinka zabielana z 1/2 jajka na udźcu z indyka z zieloną natką. Ziemniaki z koperkiem. Schab pieczony. Mizeria z ogórka zielonego z dod. jogurtu naturalnego. Kompot wieloowocowy/ woda mineralna niegazowana. | Chleb żytni z masłem, sałatka jarzynowa z (jajka, szczypiorku, rzodkiewki, groszek zielony, kukurydza) z dodatkiem majonezu. Herbata dzika róża. 1/2 banana. |
Alergeny które mogą występować w potrawach: | mleko, gluten | seler, gluten | gluten, jajko |
13.06.2025 (piątek) | Chleb krojony z masłem, sałata, rolada ustrzycka, papryka, szczypiorek, rzodkiewka, ogórek zielony, ziarno słonecznika. Mleko z kawą/herbata owocowa. 1/2 banana. | Zupa – pieczarkowa z kaszą jaglaną zabielana na udźcu z indyka z natką pietruszki. Ziemniaki z koperkiem. Kotlet z ryby miruna. Surówka z młodej kapusty z jabłkiem, marchewką i czerwoną cebulą. Kompot z rabarbaru/ woda mineralna niegazowana. | Chleb graham z masłem, sałata pasta z wędliny, ogórek małosolny, rzodkiewka, papryka, szczypiorek, pestki dyni. . Herbata owoce lasu.
1/2 jabłka. |
Alergeny które mogą występować w potrawach: | mleko, gluten | seler, gluten, ryba | gluten |
16.06.2025 (poniedziałek) | Chleb żytni z masłem, twaróg z ogórkiem zielonym i szczypiorkiem z dod. jogurtu naturalnego i śmietany. Mleko z kakao/herbata z hibiskusa. Plasterki arbuza. | Zupa – krupnik z kaszy jęczmiennej na udźcu z indyka z zieloną natką. Spaghetti z mięsem mielonym w sosie pomidorowym. Kompot z czarnej porzeczki /woda mineralna niegazowana. | Chleb zakopiański z masłem, jajko krojone, ogórek małosolny, rzodkiewka, szczypiorek, ziarno słonecznika. Herbata leśna. 1/2 jabłka. |
Alergeny które mogą występować w potrawach | mleko, gluten | seler | gluten, jajko |
17.06.2025 (wtorek) | Płatki owsiane na mleku. Chleb krojony z masłem, sałata, szynka krucha, ogórek zielony, papryka, pestki dyni. Herbata hibiskus. 1/2 jabłka | Zupa – pomidorowa z ryżem zabielana na udźcu z indyka z natką pietruszki. Ziemniaki z koperkiem. Kotlet mielony. Sałata masłowa ze śmietaną. Kompot truskawkowy/woda mineralna niegazowana. | Chałka z masłem. Kisiel truskawkowy. Herbata – mięta z miodem i pomarańczą. 1/2 banana. |
Alergeny które mogą występować w potrawach | gluten | seler, gluten, mleko | gluten, mleko |
18.06.2025 (środa) | Chleb zakopiański z masłem, frankfurterka z wody z keczupem Mleko z kakao/herbata z dzikiej róży. Plasterki kalarepy. | Zupa jarzynowa z ziemniakami. Makaron z serem białym, posypany cukrem trzcinowym i cynamonem. Plaster ananasa. Kompot wieloowocowy/woda niegazowana. | Chleb żytni z masłem, sałata, pasta z ryby gotowanej, ogórek zielony, pomidor, szczypiorek, ziarno słonecznika. Herbata hibiskus. 1/2 jabłka |
Alergeny które mogą występować w potrawach: | mleko, gluten | seler, gluten, mleko | gluten, mleko, ryba |
19.06.2025 (czwartek) |
ŚWIĘTO |
ŚWIĘTO | -
ŚWIĘTO |
Alergeny które mogą występować w potrawach: | mleko, gluten | seler, gluten | gluten, mleko |
20.06.2025 (piątek) | Chleb krojony z masłem, sałata,ser mozzarella, pomidor, szczypiorek. Herbata malinowa. 1/2 jabłka. | Zupa – rosól z natką pietruszki. Ziemniaki z koperkiem. Potrawka z kurczaka z warzywami. 1/2 ogórka małosolnego. Kompot z wiśni/woda mineralna niegazowana. | Chleb krojony z masłem sałata, jajko rojone, ogórek małosolny, szczypiorek, papryka, pestki dyni. Herbata malinowa. 1/2 jabłka. |
Alergeny które mogą występować w potrawach: | mleko, gluten | seler, gluten | gluten |
Oznaczenia alergenów występujących w posiłkach
- Zboża zawierające gluten
- Skorupiaki i produkty pochodne
- Jaja i produkty pochodne
- Ryby i produkty pochodne
- Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
- Soja i produkty pochodne
- Mleko i produkty pochodne
- Orzechy i produkty pochodne
- Seler i produkty pochodne
- Gorczyca i produkty pochodne
- Nasiona sezamu i produkty pochodne
- Dwutlenek siarki
- Łubin i produkty pochodne
- Mięczaki i produkty pochodne