Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Jadłospis

DATA

ŚNIADANIE

w formie szwedzkiego stołu

OBIAD

PODWIECZOREK

15.09.2025

(poniedziałek)

Chleb zakopiański z masłem, twarożek z truskawkami z dod. jogurtu naturalnego.

Mleko z kakao/herbata malinowa.

Plasterki arbuza.

Zupa – kalafiorowa z lanymi kluskami zabielana na udźcu z indyka z zieloną natką. Ziemniaki z koperkiem. Medalion z piersi kurczaka z pieczarką. Surówka z kapusty pekińskiej z (jabłkiem, marchewką, żurawiną i czerwoną cebulą) z oliwą z pestek winogron.

Kompot z wieloowocowy/woda mineralna niegazowana.

Chleb żytni z masłem, sałata, jajko krojone, awokado, szczypiorek, ogórek małosolny, papryka, rzodkiewka, pestki dyni.

Herbata owoce lasu.

1/2 banana.

Alergeny które mogą występować w potrawach:

mleko, gluten

seler, gluten, mleko, jaja

gluten, masło

16.09.2025

(wtorek)

Płatki jęczmienne na mleku.

Chleb wieloziarnisty z masłem, sałata, schab biały, rzodkiewka, szczypiorek, pomidor, ziarno słonecznika.

Herbata z aronii.

Słupki marchewki.

Zupa – barszcz ukraiński z ziemniakami zabielany na udźcu z indyka z zieloną natką. Kluski leniwe z cukrem trzcinowym i cynamonem. 1/2 brzoskwini.

Kompot z czarnej porzeczki i truskawki/woda mineralna  niegazowana.

Chleb zakopiański  z masłem, sałata, pasta z ryby gotowanej z dod. marchewki, ogórek kiszony, szczypiorek, rzodkiewka, pestki dyni.

Lemoniada z pomarańczy i limonki z miodem.

1/2 gruszki.

Alergeny które mogą występować w potrawach:

mleko, gluten

seler, mleko, gluten, jajko

gluten, masło, ryba

17.09.2025

(środa)

Chleb żytni z masłem, sałata, ser żółty, szczypiorek, ogórek kiszony, papryka, pomidor, rzodkiewka, pestki dyni.

Mleko waniliowe/herbata owoce lasu.

1/2 banana.

Zupa – kapuśniak z kiszonej kapusty na udźcu z indyka z majerankiem. Ziemniaki z koperkiem. Karczek pieczony. Surówka z selera z rodzynkami.

Kompot z wiśni/woda mineralna niegazowana.

Rogal z masłem.

Jogurt naturalny z musli owocowym( płatki owsiane, śliwka suszona, morela, owoce goii, żurawina, płatki migdałowe, gorzka czekolada) Mięta z miodem i cytryną.

1/2

Alergeny które mogą występować w potrawach:

mleko, gluten, jajka

seler, gluten, jajko

gluten, masło

18.09.2025

(czwartek)

Płatki owsiane na mleku.

Chleb królewski z masłem, polędwica sopocka pomidor, ogórek zielony, papryka, rzodkiewka, ziarno słonecznika.

Herbata malinowa.

Słupki marchewki.

Zupa – grochowa z ziemniakami na udźcu z indyka i natką pietruszki. Ryż paraboliczny. Kurczak po chińsku z warzywami w sosie słodko-kwaśnym marchew, ogórek kiszony, cukinia, pieczarka, por, kukurydza, cebula, groszek zielony).

Kompot ze śliwek/woda mineralna niegazowana

Chleb krojony z masłem, sałata, humus z białej fasoli z dod. suszonych pomidorów, ogórek kiszony, szczypiorek, papryka, ziarno słonecznika.

Herbata żurawinowa

1/2 jabłka.

Alergeny które mogą występować w potrawach:

mleko, gluten

seler, gluten

gluten, masło

19.09.2025

(piątek)

Bułka ze szpinakiem z masłem, sałata, jajecznica ze szczypiorkiem, rzodkiewka, pomidor, ogórek zielony, pestki dyni.

Mleko z kawą/herbata z dzikiej róży.

1/2 jabłka.

Zupa – jarzynowa zabielana na udźcu z indyka. Ziemniaki z koperkiem. Ryba filet z miruny w jajku. Surówka z kiszonej kapusty (jabłka, marchewka, por) z dod. oliwy z oliwek.

Kompot z truskawek/woda mineralna niegazowana

Żulik z masłem.

Kasza manna na mleku z musem z truskawek.

Herbata owoce lasu.

1/2 banana.

Alergeny które mogą występować w potrawach

mleko, gluten, jajko

seler, gluten, jajko

gluten, mleko

22.09.2025

(poniedziałek) 

Chleb żytni z masłem, twarożek ze szczypiorkiem i zielonym ogórkiem z dod. jogurtu naturalnego.

Mleko z kakao/herbata z żurawiną.

1/2 gruszki.

Zupa - krupnik z kaszy jęczmiennej mazurska z ziemniakami na mięsie mieszanym, z zieloną natką. Makaron łazanki z mięsem i kapustą kiszoną.

Marchewka z jabłkiem.

Kompot z wiśni/woda niegazowana.

Chleb krojony z masłem, sałata, szynka Jeremiego, ogórek zielony, pomidor, szczypiorek, papryka, ziarno słonecznika.

Herbata malinowa.

1/2 jabłka.

Alergeny które mogą występować w potrawach

mleko, gluten

seler, gluten, mleko

gluten, masło

23.09.2025

(wtorek) 

Kasza kukurydziana na mleku.

Chleb alpejski z masłem, sałata, schab kruchy, pomidor, ogórek zielony, szczypiorek, ziarno słonecznika.

Herbata malinowa.

Słupki marchewki.

Zupa – ogórkowa z ziemniakami zabielana na udźcu z indyka z natką pietruszki. Kasza gryczana. Strogonow z szynki z warzywami ( cukinia, pieczarki, papryka, cebula, groszek zielony).

Kompot czarnej porzeczki/woda mineralna niegazowana

Chleb żytni z masłem, sałata, pasta z tuńczyka, rzodkiewka, szczypiorek, ogórek kiszony, pestki dyni.

Herbata owoce lasu

1/2 banana.

Alergeny które mogą występować w potrawach

mleko, gluten

seler, jajka, gluten

gluten, masło, ryba

24.09.2025

(środa)

Chleb królewski z masłem, sałata, pasta jajeczna z awokado z dod. majonezu, pomidor, szczypiorek, ogórek zielony, ziarno słonecznika.

Mleko waniliowe/herbata dzika róża.

1/2 jabłka.

Zupa – barszcz czerwony z ziemniakami zabielany na udźcu z indyka. Makaron świderki pełne ziarno z serem białym i rodzynkami.

Plaster ananasa.

Kompot wieloowocowy/ woda niegazowana.

Chleb zakopiański z masłem, humus z czerwonej fasoli z dod.  majonezu, ogórek kiszony, rzodkiewka, pomidor, ziarno słonecznika.

Herbata mięta z miodem.

1/2 gruszki.

Alergeny które mogą występować w potrawach:

mleko, gluten

seler, gluten, jajka

gluten, masło

25.09.2025

(czwartek)

Autorki książek

Płatki owsiane na mleku.

Chleb krojony z masłem, sałata, ser mozarella, pomidor, ogórek zielony, szczypiorek, rzodkiewka, pestki dyni.

Herbata z hibiskusa.

Słupki marchewki.

Zupa – krem z pomidorów z grzankami zabielany na udźcu z indyka z natka pietruszki. Ziemniaki z koperkiem. Kotlet mielony z mięsa. Fasolka żółta z masłem i bułką.

Kompot z truskawek/woda mineralna niegazowana.

Bułka szpinakowa z masłem.

Kisiel pomarańczowy.

Herbata owoce lasu.

1/2 gruszki.

Alergeny które mogą występować w potrawach:

mleko, gluten

seler, gluten, mleko

gluten, mleko

26.09.2025

(piątek)

Chleb zakopiański  z masłem, kiełbaska frankfurterka z wody z ketchupem. 

Mleko z kawą/herbata malinowa.

1/2 banana.

Zupa – brokułowa zabielana z ziemniakami na udźcu z indyka z zieloną natką. Kasza bulgur. Ryba filet z miruny po grecku w pomidorach. Surówka z buraka i jabłka.

Kompot z truskawek/woda mineralna  niegazowana.

Chleb krojony z masłem, pasta z papryki i ziaren słonecznika, rzodkiewka, szczypiorek, ogórek kiszony.

Herbata z dzikiej róży.

1/2 jabłka.

Alergeny które mogą występować w potrawach

mleko, gluten

seler, gluten, ryba

gluten, masło, jajko

Zastrzegamy możliwość zmian w jadłospisie.

Jadłospis sporządzili - specjalista – Lidia Orlikowska. Kucharka – Agnieszka Kasińska

Zatwierdził Dyrektor Przedszkola Miejskiego NR 73 w Łodzi – Anna Cechulska.

Oznaczenia alergenów występujących w posiłkach

  1. Zboża zawierające gluten
  2. Skorupiaki i produkty pochodne
  3. Jaja i produkty pochodne
  4. Ryby i produkty pochodne
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
  6. Soja i produkty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne
  8. Orzechy i produkty pochodne
  9. Seler i produkty pochodne
  10. Gorczyca i produkty pochodne
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  12. Dwutlenek siarki
  13. Łubin i produkty pochodne
  14. Mięczaki i produkty pochodne