Jadłospis
DATA | ŚNIADANIE w formie szwedzkiego stołu | OBIAD | PODWIECZOREK |
17.02.2025 (poniedziałek) | Chleb zakopiański z masłem, twaróg jabłko-banan z dod. jogurtu naturalnego. Mleko z kakao/herbata owoce lasu. Plasterki melona. | Zupa – rosół z makaronem nitki na mięsie drobiowym z natką pietruszki. Ziemniaki z koperkiem. Udziki z kurczaka opiekane. Fasolka szparagowa z prażonym słonecznikiem. Kompot truskawkowy/woda mineralna niegazowana. | Chleb krojony z masłem, sałata, jajko krojone, papryka, kiełki, szczypiorek, ogórek kiszony, pestki dyni. Herbata malinowa. 1/2 mandarynki. |
Alergeny które mogą występować w potrawach: | mleko, gluten | seler, gluten, jajko | gluten, mleko, jajko |
18.02.2025 ( wtorek) | Płatki jęczmienne na mleku. Chleb żytni z masłem, sałata, ser żółty, ogórek kiszony, szczypiorek, papryka, rzodkiewka, ziarno słonecznika. Herbata czarna porzeczka z cytryną. 1/2 banana. | Zupa – grochowa z ziemniakami na udźcu z indyka. Kasza bulgur. Gulasz z szynki wieprzowej w sosie musztardowym. Surówka z marchewki z pomarańczą. Kompot z czarnej porzeczki/woda mineralna niegazowana. | Chleb żytni z masłem, sałata, humus z czerwonej fasoli, rzodkiewka, szczypiorek, ogórek zielony, ziarno słonecznika. Herbata z dzikiej róży. 1/2 kaki. |
Alergeny które mogą występować w potrawach: | mleko, gluten | seler, gluten | gluten, mleko |
19.02.2025 (środa) | Chleb krojony z masłem, sałata, schab kruchy, rzodkiewka, szczypiorek, papryka, pestki dyni. Mleko z kawą/herbata owoce lasu. 1/2 jabłka. | Zupa – barszcz czerwony z ziemniakami zabielany na udźcu z indyka. Pierogi z serem białym polane jogurtem naturalnym z musem z jagód. 1/2 brzoskwini. Kompot z wiśni/woda mineralna niegazowana. | Chleb razowy z masłem paprykarz z tuńczyka i kaszy jaglanej, ogórek kiszony, rzodkiewka, szczypiorek, ziarno słonecznika Lemoniada z cytryny z miodem. 1/2 banana. |
Alergeny które mogą występować w potrawach: | mleko, gluten | seler, gluten, jajko | mleko, gluten, ryba |
20.02.2025 (czwartek) | Kasza manna na mleku. Chleb królewski z masłem, sałata, ser mozzarella, ogórek kiszony, papryka, szczypiorek, ziarno słonecznika. Herbata z aronii. 100ml soku jabłko-jarmuż. | Zupa – krem z zielonego groszku z groszkiem ptysiowym na wywarze z warzyw. Ziemniaki z koperkiem. Pulpet z mięsa w sosie pomidorowym. Surówka z selera z jabłka i żurawiną z dod. majonezu. Kompot wieloowocowy/woda mineralna niegazowana. | Chleb krojony z masłem, szynka Jeremiego, papryka, ogórek kiszony, rzodkiewka, szczypiorek, pestki dyni. Herbata malinowa. 1/2 jabłka |
Alergeny które mogą występować w potrawach: | mleko, gluten | seler, gluten, jajko | gluten, mleko |
21.02.2025 (piątek) | Chleb zakopiański z masłem sałata, pasta jajeczna, pomidorki koktajlowe, papryka, szczypiorek, pestki dyni. Mleko z kakao/herbata z dzikiej róży. 1/2 jabłka. | Zupa – jarzynowa z ziemniakami zabielana na udźcu z indyka z zieloną natką. Ziemniaki z koperkiem. Kotlet rybny z fileta z miruny. Buraki duszone. Kompot wieloowocowy/woda mineralna niegazowana. | Kasza kus - kus z mięsem z indyka, z rodzynkami, ziołami prowansalskimi i cebulą. Herbata mięta z miodem i cytryną. 1/2 gruszki. |
Alergeny które mogą występować w potrawach: | mleko, gluten, jajko | seler, gluten, jajko | gluten, mleko |
24.02.2025 (poniedziałek) | Chleb zakopiański z masłem, twaróg ze szczypiorkiem z dod. jogurtu naturalnego. Mleko waniliowe/herbata z dzikiej róży Plasterki melona. | Zupa – ogórkowa zabielana na udźcu z indyka z zieloną natką. Ziemniaki z koperkiem. Filet z piersi kurczaka panierowany. Surówka z czerwonej kapusty z granatem. Kompot czarnej porzeczki/woda mineralna niegazowana. | Chleb razowy z masłem, pasta z ziaren słonecznika i papryki, ogórek kiszony i szczypiorek. Herbata owoce lasu 1/2 banana. |
Alergeny które mogą występować w potrawach | mleko, gluten | seler, gluten, mleko, jajko | gluten, mleko |
25.02.2025 (wtorek) | Płatki owsiane na mleku. Chleb krojony z masłem, jajecznica po angielsku ze szczypiorkiem, sałata, papryka, ogórek kiszony, rzodkiewka, kiełki. Herbata hibiskus. 1/2 kaki. | Zupa – pieczarkowa z kaszą kus-kus zabielana z natką pietruszki na maśle. Ziemniaki z koperkiem. Schab wieprzowy w sosie żurawinowym. Surówka z kapusty pekińskiej z jabłkiem, marchewką, żurawiną z dod. oliwy z oliwek. Kompot wieloowocowy/ woda mineralna niegazowana. | Bułka wrocławska z masłem. Kisiel malinowy. Herbata czarna porzeczka z cytryną. 1/2 banana. |
Alergeny które mogą występować w potrawach | mleko, gluten, jajko | seler, jajka | gluten, mleko |
26.02.2024 (środa) | Chleb żytni z masłem, sałata, polędwica sopocka, szczypiorek, rzodkiewka, papryka, ziarno słonecznika. Mleko z kakao/herbata malinowa. 1/2 mandarynki. | Zupa – barszcz ukraiński z ziemniakami na udźcu z indyka z majerankiem. Naleśniki z prażonymi jabłkami posypane cukrem pudrem. 1/2 brzoskwini. Kompot z wiśni/woda mineralna niegazowana. | Chleb graham z masłem, pasta z ryby wędzonej makrela z dod. majonezu, ogórek kiszony, szczypiorek , pestki dyni. Lemoniada z pomarańczą i cytryną. 1/2 jabłka. |
Alergeny które mogą występować w potrawach: | mleko, gluten | seler, gluten, jajko, mleko | gluten, mleko, ryba |
27.02.2025 (czwartek)
| Płatki ryżowe na mleku. Chleb królewski z masłem, sałata, rolada ustrzycka, szczypiorek, papryka, ogórek kiszony, rzodkiewka, pestki dyni. Herbata prosto z lasu. 100 ml soku marchew-pomarańcza. | Zupa – krupnik z kaszy jęczmiennej na udźcu z indyka z natką pietruszki. Kluski śląskie filet z indyka w sosie curry z dod. mleczka kokosowego. Surówka z sałaty lodowej i pomidorków koktajlowych Kompot z truskawek/woda mineralna niegazowana. | Mini pączki serowe. Mleko waniliowe. Herbata żurawina. 1/2 gruszki. |
Alergeny które mogą występować w potrawach: | mleko, gluten | seler, gluten, jajko | gluten, mleko |
28.02.2025 (piątek) | Chleb żytni z masłem, sałata, szynka herbowa, szczypiorek, rzodkiewka, ogórek kiszony, ziarno słonecznika. Mleko z kakao/ herbata dzika róża. 1/2 jabłka. | Zupa – cebulowa z grzankami czosnkowymi na wywarze z warzyw. Ziemniaki z koperkiem. Ryba filet z miruny w jajku. Surówka z kiszonego ogórka z kukurydzą i czerwoną cebula z dod. oliwy z oliwek. Kompot z wiśni /woda mineralna niegazowana. | Chałka z masłem. Jogurt naturalny z musli owocowym. Herbata malinowa 1/2 banana |
Alergeny które mogą występować w potrawach: | mleko, gluten | seler, gluten, ryba, jajko | gluten, mleko |
Oznaczenia alergenów występujących w posiłkach
- Zboża zawierające gluten
- Skorupiaki i produkty pochodne
- Jaja i produkty pochodne
- Ryby i produkty pochodne
- Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
- Soja i produkty pochodne
- Mleko i produkty pochodne
- Orzechy i produkty pochodne
- Seler i produkty pochodne
- Gorczyca i produkty pochodne
- Nasiona sezamu i produkty pochodne
- Dwutlenek siarki
- Łubin i produkty pochodne
- Mięczaki i produkty pochodne