Jadłospis
DATA | ŚNIADANIE w formie szwedzkiego stołu | OBIAD | PODWIECZOREK |
31.03.2025 (poniedziałek) | Chleb zakopiański z masłem, sałatą, twaróg z malinami z dod. jogurtu naturalnego. Mleko z kakao/herbata owocowa. Plasterki kalarepy. | Zupa – krupnik z kaszy jęczmiennej drobnej z dod ziemniaków na mięsie mieszanym. Makaron łazanki z mięsem i kapustą kiszoną z dod. pieczarek. Kompot z truskawek/woda mineralna niegazowana. | Chleb krojony z masłem, sałata, pasta z fasoli czerwonej z dod. majonezu, szczypiorek, papryka, ziarno słonecznika. Herbata malinowa. 1/2 gruszki. |
Alergeny które mogą występować w potrawach: | mleko, gluten | seler, gluten, jajko | gluten, mleko, jajko |
01.04.2025 (wtorek) | Płatki owsiane na mleku. Chleb orkiszowy z masłem, sałata, pasta jajeczna z dod. awokado, szczypiorek, ogórek zielony, papryka, kiełki, pestki dyni. Herbata z hibiskusa. 1/2 gruszki. | Zupa – marchewkowa z ziemniakami zabielana z dod. mleczka kokosowego na udźcu z indyka z zieloną natką. Ryż biały z jabłkiem zapiekany z jogurtem naturalnym i musem z truskawek. 1/2 brzoskwini Kompot z czarnej porzeczki/woda niegazowana. | Chleb krojony z masłem, sałata, pasta z wędliny z dod. majonezu i musztardy, szczypiorek, ogórek zielony, papryka, ziarno słonecznika. Lemoniada z pomarańczy i grejpfruta z miodem. 1/2 banana. |
Alergeny które mogą występować w potrawach: | mleko, gluten, jajko | seler, gluten | gluten, mleko |
02.04.2025 (środa) | Chleb krojony z masłem, sałata, szynka Jeremiego, szczypiorek, rzodkiewka, papryka, ogórek zielony, ziarno słonecznika. Herbata z aronii. Mus owocowy. | Zupa – kalafiorowa z ziemniakami zabielana z natką pietruszki na udźcu z indyka. Makaron spaghetti z mięsem w sosie pomidorowym. 1/2 ogórka kiszonego. Kompot z wiśni/woda mineralna niegazowana. | Chleb zakopiański z masłem, paprykarz z tuńczyka i kaszy jaglanej, rzodkiewka, szczypiorek, ogórek zielony, papryka, pestki dyni. Herbata żurawinowa. 1/2 mandarynki. |
Alergeny które mogą występować w potrawach: | mleko, gluten, | seler, jajko, gluten, mleko | mleko, gluten, ryba |
03.04.2025 (czwartek) | Chleb żytni z masłem, sałata, szynka konserwowa, ogórek kiszony, rzodkiewka, szczypiorek, pestki dyni. Herbata malinowa. 1/2 banana. | Zupa – barszcz czerwony zabielany z ziemniakami na udźcu z indyka z majerankiem. Kasza gryczana, strogonow z szynki wieprzowej z dodatkiem (cukinia, papryka, ogórek kiszony, groszek zielony, kukurydza). Kompot ze śliwek/woda mineralna niegazowana. | Bułka wrocławska. Kisiel malinowy. Herbata owoce lasu. 1/2 jabłka. |
Alergeny które mogą występować w potrawach: | mleko, gluten, | seler, gluten, mleko | gluten, mleko |
04.04.2025 (piątek) | Chleb zakopiański z masłem, frankfurterka z sosem tysiąca wysp. Herbata żurawinowa. 100 ml soku jabłko - mango. | Zupa – pieczarkowa z makaronem nitki zabielana na maśle z natką pietruszki. Ziemniaki z koperkiem. Kotlet z ryby – miruna panierowany. Surówka z kiszonej kapusty z (jabłkiem, marchewką ,cebulą z dod. oliwy z oliwek). Kompot z czarnej porzeczki. | Żulik z masłem. Kasza manna na mleku z musem z jagód. Herbata malinowa. 1/2 gruszki. |
| mleko, gluten | seler, gluten, ryba, mleko | gluten, mleko, soja |
07.04.2025 (poniedziałek) | Chleb zakopiański z masłem, twaróg ze szczypiorkiem z dod. jogurtu naturalnego. Mleko z kawą inką/herbata hibiskus. 1/2 banana. | Zupa – pomidorowa z ryżem zabielana na udźcu z indyka z natką pietruszki. Ziemniaki z koperkiem. Kotlet mielony z mięsa mieszanego. Sałata lodowa z pomidorami koktajlowymi i koperkiem z dod. oliwy z oliwek. Kompot wieloowocowy/woda mineralna niegazowana. | Chleb graham z masłem, pasta z papryki z ziaren słonecznika, ogórek kiszony, rzodkiewka, szczypiorek. Herbata zielona z opuncją. 1/2 gruszki. |
Alergeny które mogą występować w potrawach | mleko, gluten | seler, gluten, mleko | gluten, mleko |
08.04.2025 (wtorek) | Chleb krojony z masłem, sałata, szynka z indyka, papryka, pomidor, szczypiorek, pestki dyni. Mleko z kawą/herbata z hibiskusa. 1/2 mandarynki | Zupa – barszcz ukraiński z ziemniakami zabielany na udźcu z indyka z zieloną natką i koperkiem. Kluski leniwe z cukrem trzcinowym i cynamonem. Borówki amerykański. Kompot z wiśni/woda mineralna niegazowana. | Chleb żytni z masłem, jajko krojone, szczypiorek , ogórek kiszony, rzodkiewka, papryka, ziarno słonecznika. Herbata prosto z lasu. 1/2 banana. |
Alergeny które mogą występować w potrawach | mleko, gluten | seler, jajka, gluten, mleko | gluten, mleko, jajko |
09.04.2025 (środa) | Płatki ryżowe na mleku. Chleb wieloziarnisty żytni z masłem, sałata, ser rolada ustrzycka, ogórek kiszony, papryka, szczypiorek, kiełki, ziarno słonecznika. Herbata z dzikiej róży. 1/2 jabłka. | Zupa – kapuśniak z kiszonej kapusty na udźcu z indyka z zieloną natką i koperkiem. Kasza kus-kus z mięsem z indyka z warzywami ( marchew, cukinia, pieczarka, por, kukurydza, cebula, groszek zielony, papryka) z ziołami prowansalskimi Kompot z truskawek/woda mineralna niegazowana. | Chleb krojony z masłem, pasta z brokuła i sera fety, szczypiorek, papryka, ogórek kiszony, pestki dyni.. Herbata z żurawiny. 1/2 jabłka. |
Alergeny które mogą występować w potrawach: | mleko, gluten | seler, gluten | gluten, mleko |
10.04.2025 (czwartek) | Chleb zakopiański z masłem, jajecznica po angielsku ze szczypiorkiem. Mleko z kawą/herbata z hibiskusa. 100 ml – soku jabłko-jarmuż. | Zupa – krupnik ryżowy na udźcu z indyka z natką pietruszki. Ziemniaki z koperkiem. Kotlet z kalafiora. Surówka z buraka i jabłka. Kompot wieloowocowy/woda mineralna niegazowana. | Chleb żytni z masłem, sałatka z piersi kurczaka wędzonego ( ser żółty, ananas, kukurydza) z dod. majonezu. Herbata czarna porzeczka z cytryna. 1/2 mandarynki. |
Alergeny które mogą występować w potrawach: | mleko, gluten, jajko | seler, gluten, jajko | gluten, mleko |
11.04.2025 (piątek) | Chleb żytni z masłem, sałata, szynka z indyka, papryka mix, pomidor, szczypiorek, ziarno słonecznika. Herbata hibiskus. Plasterki kalarepy. | Zupa – krem z brokuła zabielany z groszkiem ptysiowym na udźcu z indyka. Ziemniaki z koperkiem. Ryba – filet z miruny w jajku. Surówka z kapusty pekińskiej z (jabłkiem i marchewką z żurawiną) z dod. oliwy z oliwek. Kompot truskawkowy/woda mineralna niegazowana. | Chałka z masłem. Budyń waniliowy z musem z malin. Herbata mięta z miodem i pomarańczą. 1/2 banana. |
Alergeny które mogą występować w potrawach: | mleko, gluten | seler, gluten, ryba, mleko, jajko | gluten, mleko |
Oznaczenia alergenów występujących w posiłkach
- Zboża zawierające gluten
- Skorupiaki i produkty pochodne
- Jaja i produkty pochodne
- Ryby i produkty pochodne
- Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
- Soja i produkty pochodne
- Mleko i produkty pochodne
- Orzechy i produkty pochodne
- Seler i produkty pochodne
- Gorczyca i produkty pochodne
- Nasiona sezamu i produkty pochodne
- Dwutlenek siarki
- Łubin i produkty pochodne
- Mięczaki i produkty pochodne