Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Jadłospis

DATA

ŚNIADANIE

w formie szwedzkiego stołu

OBIAD

PODWIECZOREK

10.11.2025

(poniedziałek)

Chleb krojony z masłem, sałata, ser żółty, rzodkiewka, szczypiorek, ziarno słonecznika.

Herbata malinowa.

1/2 jabłka.

Zupa – krupnik ryżowy na udźcu z indyka z zieloną natką. Placki ziemniaczane z cukrem trzcinowym.

Kompot wieloowocowy/woda mineralne niegazowana.

Chleb krojony z masłem i miodem.

Herbata prosto z lasu.

1/2 gruszki.

Alergeny które mogą występować w potrawach:

mleko, gluten

seler, gluten

gluten, masło

11.11.2025

(wtorek)

                              

                                 ŚWIĘTO

                                      

                                              ŚWIETO

 

                               ŚWIĘTO

Alergeny które mogą występować w potrawach:

mleko, gluten

seler, mleko, jajko

gluten, masło

12.11.2025

(środa)

Chleb zakopiański z masłem, twaróg z maliną z dod. jogurtu naturalnego.

Mleko z kawą/herbata owoce lasu.

1/2 banana.

Zupa – brokułowa z ziemniakami zabielana na udźcu z indyka z zieloną natką. Kasza jęczmienna - pęczak. Gulasz z szynki wieprzowej w sosie pieczeniowym. Marchewka z groszkiem.  

Kompot wieloowocowy/woda mineralna niegazowana.

Chleb krojony z masłem, sałata, jajko krojone z szczypiorek, ogórek kiszony, papryka, pomidor, ziarno słonecznika.

Herbata zielona z opuncją.

1/2 jabłka

Alergeny które mogą występować w potrawach:

mleko, gluten

seler, gluten

gluten, masło, jajko

13.11.2025

(czwartek)

Płatki owsiane na mleku.

Chleb wieloziarnisty z masłem, sałata, polędwica sopocka, szczypiorek, pomidor, ogórek kiszony, pestki dyni.

Herbata z aronii.

100 ml soku jabłko-marchew.

Zupa – barszcz ukraiński zabielany z majerankiem na udźcu z indyka. Ryż z jabłkiem polany jogurtem naturalnym z musem z malin. Plaster ananasa.  

Kompot śliwkowy/woda mineralna niegazowana.

Chleb żytni z masłem, sałata, pasta z ryby gotowanej z dod. majonezu, szczypiorek, ogórek kiszony, papryka, ziarno słonecznika.

Lemoniada z pomarańczy i cytryny z miodem.

1/2 gruszki.

Alergeny które mogą występować w potrawach:

mleko, gluten

seler, gluten, mleko

gluten, masło, ryba

14.11.2025

(piątek)

Chleb żytni z masłem, sałata, ser żółty, pomidor, szczypiorek, ogórek zielony, rzodkiewka, ziarno słonecznika.

Mleko waniliowe/herbata z aronii.

1/2 jabłka.

Zupa – krupnik z kaszy jęczmiennej na udźcu z indyka z natką pietruszki. Ziemniaki z koperkiem. Filet z ryby miruna w jajku. Surówka z kapusty kiszonej (marchew, cebula, jabłko) z dod. oliwy z oliwek.

Kompot z truskawek/woda mineralna niegazowana.

Chleb krojony z masłem, pasta z udźca, ogórek kiszony, pomidor, szczypiorek, papryka, pestki dyni.

Herbata dzika róża.

1/2 banana.

 

Alergeny które mogą występować w potrawach:

mleko, gluten

seler, gluten, jajko, ryba

gluten, mleko

17.11.2025

(poniedziałek)

Chleb zakopiański z masłem, twaróg z rzodkiewką i szczypiorkiem z dod. jogurtu naturalnego.

Mleko z kakao/herbata żurawinowa.

1/2 banana.

Zupa – rosół z makaronem nitki na udzikach z kurczaka z zieloną natką. Ziemniaki z koperkiem. Udko z kurczaka opiekane z żurawiną. Sałata lodowa z pomidorkami koktajlowymi, koperkiem, rzodkiewką i ogórkiem kiszonym z dod. oliwy z oliwek.

Kompot czarnej porzeczki/woda mineralna niegazowana.

Bułka ze szpinakiem z masłem, sałata, humus z fasoli czerwonej, rzodkiewka, papryka, szczypiorek, ogórek kiszony, pestki dyni.

Herbata mięta z miodem.

1/2 gruszki.

Alergeny które mogą występować w potrawach

mleko, gluten,

seler, gluten

gluten, masło, jajko

18.11.2025

(wtorek) 

Płatki jęczmienne na mleku.

Chleb królewski z masłem, ser rolada ustrzycka, pomidor, ogórek zielony, rzodkiewka, papryka, pestki dyni.

Herbata z żurawina.

1/2 gruszki.

Zupa – pieczarkowa z kaszą kus-kus na maśle z zieloną natką. Ziemniaki z koperkiem. Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym. Surówka z selera i jabłka z rodzynkami z dod. jogurtu naturalnego.

Kompot wieloowocowy/woda mineralna niegazowana.

Chałka z masłem.

Kisiel pomarańczowy.

Herbata owocowa. 

1/2 gruszki.

Alergeny które mogą występować w potrawach

mleko, gluten

seler, gluten, mleko

gluten, masło

19.11.2025

(środa)

Chleb zakopiański z masłem, sałata, filet z indyka, pomidor, szczypiorek, rzodkiewka, ziarno słonecznika.

Mleko waniliowe/herbata malinowa.

Słupki marchewki.

Zupa – barszcz czerwony zabielany z ziemniakami na udźcu z indyka z majerankiem. Kluski leniwe z sera białego z masłem i cukrem trzcinowym z cynamonem. 1/2 brzoskwini.

Kompot wiśniowy/woda mineralna niegazowana.

Chleb żytni z masłem, sałata, pasta z ryby wędzonej makrela, ogórek kiszony, szczypiorek, papryka, pestki dyni.

Lemoniada z pomarańczy i cytryny z miodem.

1/2 jabłka.

Alergeny które mogą występować w potrawach:

mleko, gluten

seler, gluten, jajka

gluten, masło, ryba

20.11.2025

(czwartek)

Kasza manna na mleku.

Chleb królewski z masłem, sałata, pasta jajeczna ze szczypiorkiem z dod. majonezu, ogórek kiszony, kiełki, pomidor, rzodkiewka, pestki dyni.

Herbata aronia.

100ml soku marchew-pomarańcza.

Zupa – ogórkowa zabielana z ziemniakami na udźcu z indyka z natką pietruszki. Kasza bulgur. Ryba fileta z miruny po grecku. Buraki duszone.

Kompot z truskawek/woda mineralna niegazowana.

 

 

Chleb krojony z masłem, sałata, szynka Jeremiego, pomidor, rzodkiewka, szczypiorek, ziarno słonecznika.

Herbata zielona z pigwą.

1/2 banana.

 

Alergeny które mogą występować w potrawach:

mleko, gluten, jajka

seler, gluten, ryba

gluten, mleko

21.11.2025

(piątek)

Chleb zakopiański z masłem, sałata, szynka herbowa pieczona, rzodkiewka, szczypiorek, ogórek zielony, pestki dyni.

Mleko z kakao/herbata dzika róża.

1/2 gruszki.

Zupa – grochowa z ziemniakami na udźcu z indyka z natką pietruszki. Makaron spaghetti z mięsem wieprzowym z warzywami w sosie pomidorowym.     1/2 ogórka kiszonego.

Kompot ze śliwek/woda mineralna niegazowana.

Chleb krojony z masłem, sałata, ser żółty, papryka, szczypiorek, ogórek kiszony, ziarno słonecznika. 

Herbata malinowa.

1/2 banana.

 

 

mleko, gluten

seler, gluten

gluten, masło

Zastrzegamy możliwość zmian w jadłospisie.

Jadłospis sporządzili - specjalista – Lidia Orlikowska. Kucharka – Agnieszka Kasińska

Zatwierdził Dyrektor Przedszkola Miejskiego NR 73 w Łodzi – Anna Cechulska.

Oznaczenia alergenów występujących w posiłkach

  1. Zboża zawierające gluten
  2. Skorupiaki i produkty pochodne
  3. Jaja i produkty pochodne
  4. Ryby i produkty pochodne
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
  6. Soja i produkty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne
  8. Orzechy i produkty pochodne
  9. Seler i produkty pochodne
  10. Gorczyca i produkty pochodne
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  12. Dwutlenek siarki
  13. Łubin i produkty pochodne
  14. Mięczaki i produkty pochodne