Jadłospis
DATA | ŚNIADANIE w formie szwedzkiego stołu | OBIAD | PODWIECZOREK |
12.05.2025 (poniedziałek) | Chleb zakopiański masłem, twaróg z malinami z dod. jogurtu naturalnego. Mleko z kakao/herbata malinowa. Plasterki arbuza. | Zupa – rosół z makaronem nitki z mięsa z kurczaka z zieloną natką. Ziemniaki z koperkiem, Udko z kurczaka opiekane z żurawiną. Surówka z młodej kapusty z jabłkiem i marchewką z dod. oliwy z oliwek. Kompot wieloowocowy/woda mineralna niegazowana. | Chleb krojony z masłem, sałata, sałatka warzywna (jajko, ogórek kiszony, groszek zielony, kukurydza, szczypiorek, marchewka, pietruszka, por, seler) z dod. majonezu. Herbata owoce lasu. 1/2 banana. |
Alergeny które mogą występować w potrawach: | mleko, gluten | mleko, gluten, seler | mleko, gluten |
13.05.2025 (wtorek) | Płatki ryżowe na mleku. Chleb orkiszowy z masłem, sałata, polędwica sopocka, szczypiorek, pomidor, kiełki, ziarno słonecznika. Herbata z aronii. 1/2 banana. | Zupa – koperkowa z ziemniakami zabielana na udźcu z indyka. Ryż zapiekany jabłkiem cukrem, cynamonem z dodatkiem jogurtu naturalnego i śmietany z truskawkami. Kompot z wiśni/woda mineralna niegazowana. | Chleb żytni z masłem, sałata, pasta z ryby gotowanej z dod. ketchupu, ogórek zielony, rzodkiewka, szczypiorek, ziarno słonecznika. Herbata żurawinowa. 1/2 jabłka. |
Alergeny które mogą występować w potrawach: | mleko, gluten | seler, gluten, mleko | gluten, mleko, ryba |
14.05.2025 (środa) | Chleb zakopiański z masłem, sałata, frankfurterka z wody z ketchupem. Mleko z kawą/herbata z hibiskusa. Plasterki kalarepy. | Zupa – botwinka zabielana z dod. ziemniaków na udźcu z indyka. Kluski śląskie. Filet z indyka w sosie curry. Mizeria z ogórka zielonego z dod. jogurtu naturalnego. Kompot z truskawek/woda mineralna niegazowana. | Chleb krojony z masłem, sałata, pasta z czerwonej fasoli z dod. majonezu, pomidor, szczypiorek, rzodkiewka, pestki dyni. Herbata owoce lasu. 1/2 banana. |
Alergeny które mogą występować w potrawach: | mleko, gluten | seler, gluten, mleko, jajko | mleko, gluten |
15.05.2025 (czwartek) | Płatki owsiane na mleku. Chleb wieloziarnisty z masłem, sałata, jajko krojone, ogórek zielony, pomidor, szczypiorek, rzodkiewka, pestki dyni. Herbata z dzikiej róży. 100ml soku jabłko-mango. | Zupa – krupnik z kaszy jęczmiennej z ziemniakami na udźcu z indyka, z zieloną natką. Makaron pełnoziarnisty świderki z serem białym ze świeżymi truskawkami i borówką amerykańską z jogurtem naturalnym. Kompot z rabarbaru i truskawek/woda mineralna niegazowana. | Chleb żytni z masłem, sałatka z piersi kurczaka wędzonego ( rolada ustrzycka, ananas, groszek konserwowy, kukurydza, pestki dyni) z dod. majonezu. Herbata mięta z miodem. 1/2 jabłka. |
Alergeny które mogą występować w potrawach: | mleko, gluten | seler, gluten, mleko | mleko, gluten |
16.05.2025 (piątek) | Chleb krojony z masłem, sałata, ser żółty gouda, pomidor, rzodkiewka, ogórek zielony, szczypiorek, ziarno słonecznika. Herbata malinowa. 1/2 jabłka. | Zupa –kalafiorowa z ziemniakami zabielana na udźcu z indyka z zieloną natką. Ryż biały. Filet z miruny po grecku z warzywami. Kompot truskawkowy/woda mineralna niegazowana. | Chleb zakopiański z masłem, sałata, filet maślany z kurczaka, pomidor, rzodkiewka, ogórek zielony, szczypiorek, ziarno słonecznika. Herbata żurawinowa. 1/2 banana. |
Alergeny które mogą występować w potrawach: | mleko, gluten | seler, gluten, ryba | mleko, gluten |
19.05.2025 (poniedziałek) | Chleb zakopiański z masłem, twarożek z ogórkiem zielonym z dod. jogurtu naturalnego. Mleko waniliowe/herbata owoce leśne. Plasterki arbuza. | Zupa – krem z marchewki z grzankami na udźcu z indyka z zieloną natką. Ziemniaki młode z koperkiem. Kotlet z jajka. Surówka z pora i jabłka z dod. jogurtu naturalnego Kompot z czarnej porzeczki /woda mineralna niegazowana. | Chleb żytni z masłem, sałata, szynka Jeremiego, ogórek zielony, rzodkiewka, szczypiorek, pestki dyni. Herbata malinowa. 1/2 banana |
Alergeny które mogą występować w potrawach | mleko, gluten | seler, gluten, jajko | mleko, gluten |
20.05.2025 (wtorek) | Płatki jęczmienne na mleku. Chleb alpejski z masłem, sałata, rolada ustrzycka, ogórek zielony, papryka, szczypiorek, kiełki, pestki dyni. Herbata z dzikiej róży. 1/2 banana. | Zupa – ogórkowa z ziemniakami zabielana na udźcu z indyka, z zieloną natką. Kasza gryczana. Karczek wieprzowy pieczony. Surówka z selera z marchewką i jabłkiem. Kompot wieloowocowy/woda mineralna niegazowana. | Bułka wrocławska z masłem. Koktajl na jogurcie naturalnym z truskawkami, bananami i mango. Herbata mięta z miodem 1/2 jabłka |
Alergeny które mogą występować w potrawach | mleko, gluten | seler, gluten | mleko, gluten |
21.05.2025 (środa) | Chleb żytni masłem, sałata, pasta z jajka z dod. awokado, papryka, szczypiorek, ogórek zielony, pestki dyni. Mleko z kawą/herbata malinowa. 1/2 jabłka | Zupa – zalewajka z ziemniakami na udźcu z indyka z zieloną natką. Kluski leniwe z cukrem trzcinowym i cynamonem. Truskawki świeże. Kompot z wiśni/woda mineralna niegazowana. | Chleb żytni z masłem, sałata, pasta z tuńczyka, pomidor, szczypiorek, rzodkiewka, ogórek zielony, ziarno słonecznika. Herbata owoce lasu. 1/2 banana. |
Alergeny które mogą występować w potrawach: | mleko, gluten, jajko | seler, gluten | mleko, gluten, ryba |
22.05.2025 (czwartek) | Kasza kukurydziana na mleku. Chleb orkiszowy z masłem, sałata, ser mozzarella, pomidor, ogórek zielony, papryka, szczypiorek, kiełki. Herbata z dzikiej róży. 100 ml soku jabłko-burak. | Zupa - pomidorowa z ryżem zabielana na udźcu z indyka, z zieloną natką. Młode ziemniaki z koperkiem. Kotlet mielony. Sałata masłowa z jogurtem naturalnym. Kompot z rabarbaru /woda mineralna niegazowana | Chleb krojony z masłem, sałata, szynka herbowa, ogórek zielony, szczypiorek, rzodkiewka, pestki słonecznika. Herbata z dzikiej róży. 1/2 jabłka. |
Alergeny które mogą występować w potrawach: | mleko, gluten | seler, gluten, jajko | mleko, gluten |
23.05.2025 (piątek) | Chleb krojony z masłem, sałata, jajecznica ze szczypiorkiem po angielsku, szczypiorek, pomidor, rzodkiewka, pestki dyni. Mleko z kakao/herbata z żurawiny. 1/2 jabłka. | Zupa –brokułowa zabielana z ziemniakami na udźcu z indyka z natką pietruszki. Młode ziemniaki z koperkiem. Kotlet z ryby – filet z miruny. Ogórek małosolny. Kompot z truskawek/woda mineralna niegazowana. | Chałka z masłem. Budyń waniliowy z musem z malin Herbata owoce lasu. 1/2 banana. |
Alergeny które mogą występować w potrawach | mleko, gluten | seler, gluten, jajko | mleko, gluten |
Oznaczenia alergenów występujących w posiłkach
- Zboża zawierające gluten
- Skorupiaki i produkty pochodne
- Jaja i produkty pochodne
- Ryby i produkty pochodne
- Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
- Soja i produkty pochodne
- Mleko i produkty pochodne
- Orzechy i produkty pochodne
- Seler i produkty pochodne
- Gorczyca i produkty pochodne
- Nasiona sezamu i produkty pochodne
- Dwutlenek siarki
- Łubin i produkty pochodne
- Mięczaki i produkty pochodne