Jadłospis
DATA | ŚNIADANIE w formie szwedzkiego stołu | OBIAD | PODWIECZOREK |
15.09.2025 (poniedziałek) | Chleb zakopiański z masłem, twarożek z truskawkami z dod. jogurtu naturalnego. Mleko z kakao/herbata malinowa. Plasterki arbuza. | Zupa – kalafiorowa z lanymi kluskami zabielana na udźcu z indyka z zieloną natką. Ziemniaki z koperkiem. Medalion z piersi kurczaka z pieczarką. Surówka z kapusty pekińskiej z (jabłkiem, marchewką, żurawiną i czerwoną cebulą) z oliwą z pestek winogron. Kompot z wieloowocowy/woda mineralna niegazowana. | Chleb żytni z masłem, sałata, jajko krojone, awokado, szczypiorek, ogórek małosolny, papryka, rzodkiewka, pestki dyni. Herbata owoce lasu. 1/2 banana. |
Alergeny które mogą występować w potrawach: | mleko, gluten | seler, gluten, mleko, jaja | gluten, masło |
16.09.2025 (wtorek) | Płatki jęczmienne na mleku. Chleb wieloziarnisty z masłem, sałata, schab biały, rzodkiewka, szczypiorek, pomidor, ziarno słonecznika. Herbata z aronii. Słupki marchewki. | Zupa – barszcz ukraiński z ziemniakami zabielany na udźcu z indyka z zieloną natką. Kluski leniwe z cukrem trzcinowym i cynamonem. 1/2 brzoskwini. Kompot z czarnej porzeczki i truskawki/woda mineralna niegazowana. | Chleb zakopiański z masłem, sałata, pasta z ryby gotowanej z dod. marchewki, ogórek kiszony, szczypiorek, rzodkiewka, pestki dyni. Lemoniada z pomarańczy i limonki z miodem. 1/2 gruszki. |
Alergeny które mogą występować w potrawach: | mleko, gluten | seler, mleko, gluten, jajko | gluten, masło, ryba |
17.09.2025 (środa) | Chleb żytni z masłem, sałata, ser żółty, szczypiorek, ogórek kiszony, papryka, pomidor, rzodkiewka, pestki dyni. Mleko waniliowe/herbata owoce lasu. 1/2 banana. | Zupa – kapuśniak z kiszonej kapusty na udźcu z indyka z majerankiem. Ziemniaki z koperkiem. Karczek pieczony. Surówka z selera z rodzynkami. Kompot z wiśni/woda mineralna niegazowana. | Rogal z masłem. Jogurt naturalny z musli owocowym( płatki owsiane, śliwka suszona, morela, owoce goii, żurawina, płatki migdałowe, gorzka czekolada) Mięta z miodem i cytryną. 1/2 |
Alergeny które mogą występować w potrawach: | mleko, gluten, jajka | seler, gluten, jajko | gluten, masło |
18.09.2025 (czwartek) | Płatki owsiane na mleku. Chleb królewski z masłem, polędwica sopocka pomidor, ogórek zielony, papryka, rzodkiewka, ziarno słonecznika. Herbata malinowa. Słupki marchewki. | Zupa – grochowa z ziemniakami na udźcu z indyka i natką pietruszki. Ryż paraboliczny. Kurczak po chińsku z warzywami w sosie słodko-kwaśnym marchew, ogórek kiszony, cukinia, pieczarka, por, kukurydza, cebula, groszek zielony). Kompot ze śliwek/woda mineralna niegazowana | Chleb krojony z masłem, sałata, humus z białej fasoli z dod. suszonych pomidorów, ogórek kiszony, szczypiorek, papryka, ziarno słonecznika. Herbata żurawinowa 1/2 jabłka. |
Alergeny które mogą występować w potrawach: | mleko, gluten | seler, gluten | gluten, masło |
19.09.2025 (piątek) | Bułka ze szpinakiem z masłem, sałata, jajecznica ze szczypiorkiem, rzodkiewka, pomidor, ogórek zielony, pestki dyni. Mleko z kawą/herbata z dzikiej róży. 1/2 jabłka. | Zupa – jarzynowa zabielana na udźcu z indyka. Ziemniaki z koperkiem. Ryba filet z miruny w jajku. Surówka z kiszonej kapusty (jabłka, marchewka, por) z dod. oliwy z oliwek. Kompot z truskawek/woda mineralna niegazowana | Żulik z masłem. Kasza manna na mleku z musem z truskawek. Herbata owoce lasu. 1/2 banana. |
Alergeny które mogą występować w potrawach | mleko, gluten, jajko | seler, gluten, jajko | gluten, mleko |
22.09.2025 (poniedziałek) | Chleb żytni z masłem, twarożek ze szczypiorkiem i zielonym ogórkiem z dod. jogurtu naturalnego. Mleko z kakao/herbata z żurawiną. 1/2 gruszki. | Zupa - krupnik z kaszy jęczmiennej mazurska z ziemniakami na mięsie mieszanym, z zieloną natką. Makaron łazanki z mięsem i kapustą kiszoną. Marchewka z jabłkiem. Kompot z wiśni/woda niegazowana. | Chleb krojony z masłem, sałata, szynka Jeremiego, ogórek zielony, pomidor, szczypiorek, papryka, ziarno słonecznika. Herbata malinowa. 1/2 jabłka. |
Alergeny które mogą występować w potrawach | mleko, gluten | seler, gluten, mleko | gluten, masło |
23.09.2025 (wtorek) | Kasza kukurydziana na mleku. Chleb alpejski z masłem, sałata, schab kruchy, pomidor, ogórek zielony, szczypiorek, ziarno słonecznika. Herbata malinowa. Słupki marchewki. | Zupa – ogórkowa z ziemniakami zabielana na udźcu z indyka z natką pietruszki. Kasza gryczana. Strogonow z szynki z warzywami ( cukinia, pieczarki, papryka, cebula, groszek zielony). Kompot czarnej porzeczki/woda mineralna niegazowana | Chleb żytni z masłem, sałata, pasta z tuńczyka, rzodkiewka, szczypiorek, ogórek kiszony, pestki dyni. Herbata owoce lasu 1/2 banana. |
Alergeny które mogą występować w potrawach | mleko, gluten | seler, jajka, gluten | gluten, masło, ryba |
24.09.2025 (środa) | Chleb królewski z masłem, sałata, pasta jajeczna z awokado z dod. majonezu, pomidor, szczypiorek, ogórek zielony, ziarno słonecznika. Mleko waniliowe/herbata dzika róża. 1/2 jabłka. | Zupa – barszcz czerwony z ziemniakami zabielany na udźcu z indyka. Makaron świderki pełne ziarno z serem białym i rodzynkami. Plaster ananasa. Kompot wieloowocowy/ woda niegazowana. | Chleb zakopiański z masłem, humus z czerwonej fasoli z dod. majonezu, ogórek kiszony, rzodkiewka, pomidor, ziarno słonecznika. Herbata mięta z miodem. 1/2 gruszki. |
Alergeny które mogą występować w potrawach: | mleko, gluten | seler, gluten, jajka | gluten, masło |
25.09.2025 (czwartek) Autorki książek | Płatki owsiane na mleku. Chleb krojony z masłem, sałata, ser mozarella, pomidor, ogórek zielony, szczypiorek, rzodkiewka, pestki dyni. Herbata z hibiskusa. Słupki marchewki. | Zupa – krem z pomidorów z grzankami zabielany na udźcu z indyka z natka pietruszki. Ziemniaki z koperkiem. Kotlet mielony z mięsa. Fasolka żółta z masłem i bułką. Kompot z truskawek/woda mineralna niegazowana. | Bułka szpinakowa z masłem. Kisiel pomarańczowy. Herbata owoce lasu. 1/2 gruszki. |
Alergeny które mogą występować w potrawach: | mleko, gluten | seler, gluten, mleko | gluten, mleko |
26.09.2025 (piątek) | Chleb zakopiański z masłem, kiełbaska frankfurterka z wody z ketchupem. Mleko z kawą/herbata malinowa. 1/2 banana. | Zupa – brokułowa zabielana z ziemniakami na udźcu z indyka z zieloną natką. Kasza bulgur. Ryba filet z miruny po grecku w pomidorach. Surówka z buraka i jabłka. Kompot z truskawek/woda mineralna niegazowana. | Chleb krojony z masłem, pasta z papryki i ziaren słonecznika, rzodkiewka, szczypiorek, ogórek kiszony. Herbata z dzikiej róży. 1/2 jabłka. |
Alergeny które mogą występować w potrawach | mleko, gluten | seler, gluten, ryba | gluten, masło, jajko |
Zastrzegamy możliwość zmian w jadłospisie.
Jadłospis sporządzili - specjalista – Lidia Orlikowska. Kucharka – Agnieszka Kasińska
Zatwierdził Dyrektor Przedszkola Miejskiego NR 73 w Łodzi – Anna Cechulska.
Oznaczenia alergenów występujących w posiłkach
- Zboża zawierające gluten
- Skorupiaki i produkty pochodne
- Jaja i produkty pochodne
- Ryby i produkty pochodne
- Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
- Soja i produkty pochodne
- Mleko i produkty pochodne
- Orzechy i produkty pochodne
- Seler i produkty pochodne
- Gorczyca i produkty pochodne
- Nasiona sezamu i produkty pochodne
- Dwutlenek siarki
- Łubin i produkty pochodne
- Mięczaki i produkty pochodne